Flera gotänningar i historisk bok om berömda svenskar

Kultur och Nöje2006-07-07 06:00
Nationalencyklopedins nya bok "Berömda svenskar - tusen svenskar under tusen år" väcker en rad frågor. Vad menar man till exempel med berömd?
Svaret får läsaren direkt i form av ett citat ur NE:s ordbok. Berömd är lika med "vida känd för för goda egenskaper". Boken samlar alltså över tusen svenskar under tusen år, och bara sådana med goda karaktärsdrag. Med den grundprincipen har över 300 personer deltagit i arbetet att välja ut de personer som boken presenterar. Det skulle bli tusen, men det blev några till.

För att den tusenhövdade skaran ska kunna presenteras på ett hanterligt sätt har NE delat in den i nio kategorier. Störst utrymme för kapitlen om regenter och kungligheter, samt det om makthavare och opinionsbildare.
Något mindre är kapitlen om personer inom litteratur, vetenskap och uppfinningar, samt konst och arkitektur. Det finns även avdelningar om personer inom musik och dans, teater och film, religion och filosofi, samt sport.
Tunnast är kapitlet om idrottspersonligheterna, trots att svenskarna älskar sina idrottare.
När ICA-kuriren i december frågade läsarna om vem de beundrade mest hamnade Carolina Klüft i topp bland damerna och Zlatan Ibrahimovic i topp bland herrarna. Båda finns förstås med i "Berömda svenskar". Men man letar förgäves efter Håkan Loob, som inte fått plats trots att han vunnit OS, dubbla VM och Stanley cup.

Finns det några gotlänningar i boken över huvud taget? undrar man.
Jodå. Den gotlänning som Gotlands Allehandas läsare inför millennieskiftet röstade som Årtusendets gotlänning, Christopher Polhem, finns förstås med. Man kan läsa att han som fattig dräng samtidigt lärde sig mekanikens grunder.
På samma sida som Abba återfinns Elfrida Andrée (1841-1929), landets första kvinnliga organist.
Hon var själv med om att genomdriva den lagändring som krävdes för att kvinnor skulle kunna bli organister. Efter uppväxten i Visby flyttade hon till Göteborg där hon blev domkyrkoorganist.

I kapitlet om musiker återfinns även barytonsaxofonisten Lars Gullin (1928-1976) från Sanda, vars musikaliska tonspråk uppmärksammades över hela världen.
En lika hyllad gotlänning är körledaren Eric Ericson, belönad med Polarpriset 1997.

Störst utrymme av gotlänningarna får naturligtvis Ingmar Bergman.
I kapitlet litteratur återfinns Sonja Åkesson (1926-1977), återigen aktuell 80 år efter sin födelse.
I kapitlet kungligheter förväntar man sig inte att hitta något med gotlandsanknytning, men det finns några rader om prinsessan Eugénie som för alltid satt sin prägel på Fridhem.

Många av de drygt tusen personer som presenteras är okända för många. För att kunna placera dem någorlunda i historien innehåller boken en rad tabeller.
Här finns uppställningar med alla alla statsministrar och regenter, ärkebiskopar och landshövdingar, guldbaggevinnare och bragdmedaljörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!