Finslipad filmsatsning under utredning för framtiden

Van Veeteren-filmerna som spelades in på Gotland visas nu på teve.Gotland blir genom detta aktualiserat som inspelningsplats för film.Samtidigt är satsningen på "Filmön Gotland" under genomgripande kommunal utredning för att se över hur filmsatsningen kan samordnas för att skapa bästa möjliga förutsättningar.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-11-09 04:00
-Politikerna gillar anslaget i vår rapport men vill ha ett mer detaljerat underlag om vad en filmsatsning ger Gotland på lång sikt, berättar Lars Danielson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Bland annat vill man se vad långfilmsinspelningarna som gjorts här har gett tillbaka. Politikerna vill ha konkreta besked om vilka kommunala kostnader som är förknippade med satsningen.
-Om det bara blir röda siffror och det inte ger någon utdelning till regionen så är det tveksamt. Det är ett nålsöga vi ska igenom, konstaterar han.

*
Kustateljén i Fårösund byggdes upp på initiativ av filmaren Arne Carlsson, verksamheten övergick efter några år från att drivas i projektform med stöd av kommun och stat, till att bli ett fristående bolag. Men verksamheten var ännu inte redo att stå på egna ben och när Arne Carlsson gick i pension tog kultur- och fritidsförvaltningen över lokalerna.
Verksamheten har pågått hela tiden men den där riktiga uppsvinget man hoppats projekttiden skulle skapa förutsättningar för, uteblev. Det fanns även mycket olika synpunkter inom de olika delarna av filmsatsningen, om vad som skulle satsas på.
Kommunledningen gav order om en utredning som skulle se över om det finns förutsättningar för en ordentlig och förankrad filmsatsning på Gotland.
En första rapport har presenterats för kommunledningen där man föreslår en fortsatt satsning på att integrera de olika delarna med varandra. "En viktig slutsats i arbetet med rapporten är att alla olika delar inom Filmön Gotland (filmfond, ateljé, utbildningar, marknadsföring och nyföretagande med mera) är beroende av varandra, alla är delar av hjulet som för filmsatsningen framtå" skriver man.

*
Alla filmutbildningar bör samordnas i Fårösund och styrgruppen ser stora möjligheter att utöka utbudet av filmutbildningar på Gotland och att lokalisera dessa till Fårösund. Det stora orosmolnet är att det ser ut som att gymnasieutbildningarna inom Elfrida Andréegymnasiet kommer att bli av med riksintaget. Samarbetet med andra utbildningsanordnare, speciellt filmutbildningarna vid Folkhögskolan i Fårösund, är därför viktigt.
Filmkommission Gotland är den enhet inom "Filmön" som ska marknadsföra Gotland som inspelningsplats för alla sorters film. Enligt utredningen ska kommissionen utgöras av Film på Gotland.
En helt ny del i filmsatsningen är en tydlig insats för att locka hit filmare att starta företag här och att locka talanger från utbildningarna att stanna. Företagsstödet ska också omfatta en gemensam plattform för utveckling och att samla resurser. Stödet ska också omfatta investeringar i specifika film- och spelproduktioner under en treårig försöksperiod.
Filmateljén behöver fortsatt stöd innan produktion och utbildning kan finansiera hyresintäkterna. Ateljén ska organisatoriskt tillhöra kultur- och fritidsförvaltningen och Film på Gotland.

*
Bergmanveckan och ett eventuellt Bergmancenter är viktiga delar i filmsatsningen och måste ges finansiella långsiktiga lösningar, konstaterar utredningen.
I februari-mars nästa år ska politikerna fatta beslut om hur man ställer sig till förslaget på ny organisation och målsättning för "Filmön Gotland".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!