Studenterna på högskolans filmutbildningar känner inte igen sig i Högskoleverkets kritik som presenterades i maj.
-Man tror inte vi pratar om samma utbildning, säger Oskar Törnström, en av studenterna.
Filmutbildningarna vid högskolan består av två program: manus och konceptutveckling för film samt i filmisk gestaltning, 3D grafik och animation.
Elisabeth Edlund, Åsa Sjöström, Ylva Julén och Steven Bachelder är några av dem som lotsat manus- och animationsstudenterna genom de tre åren som krävts för att lära sig grunderna i att göra film.
*
Nu håller de som bäst på att pitcha sina filmer och försvara examensarbeten inför lärare och branschfolk. Eva Hammar beskriver pitchseminariet som jättespännande.
-Det var otroligt givande och skarpt läge, de var väldigt svårflirtade och inte alls extra snälla för att vi var studenter.
Pitch är när man presenterar sin filmidé på ett kort och slagkraftigt sätt. Ibland har man bara ett par minuter på sig att sälja in sin film och då gäller det att inte börja berätta om hur man fick idén och hur den sen kom att förändras under tiden.
En otroligt viktig och spännande process för filmarna men helt oväsentlig för filmbolaget som snabbt vill veta om detta är en film att satsa på eller inte.
*
Eva Hammars filmmanus bygger på en del av hennes egen historia. Hon upptäckte att hon hade släkt som bott i Västindien i danska kolonier och efter att hon började leta efter mer fakta om den egna släkten där föddes också idén om en film.
Oskar Törnström har skrivit manus till en film om tre barndomsvänner som återförenas för att begrava en fjärde. Han har också varit med och startat ett nätverk som kommer att fortsätta samarbeta efter tiden på Högskolan på Gotland. Hör ni talas om manusgruppen "Sickan och Hasse" (efter Sickan Carlsson och Hans Ekman) i framtiden så vet ni att det var i Visby deras samarbete föddes.
Lotta Hurtig är en av studenterna som växlat spår under utbildningens gång, hon började med animationer men kände sen att det var manusskrivandet hon ville arbeta med. Hennes film, "Så jävla mycket liv" är ett socialrealistiskt drama om de ökande klasskillnaderna i samhället och vikten av att sätta handling bakom orden att alla människor har ett värde.
Peter Larsson har redan blivit både nominerad till Guldbagge och prisad vid andra filmfestivaler för filmen "Mannen som inte kom någonstans". Nu är han på gång med en ny film, en animerad dockfilm, även denna gång tillsammans med Isac Sundström.
-Den handlar om en strandad val och hur folk beslutar sig för att spränga den. Människor söker sig till stranden för att titta på valen och ha picknick där och filmen handlar mer om stämningen där på stranden än om själva valen, berättar Peter Larsson.
*
Jaana Perho arbetar med en kärleksfilm om fördomar och människans starka drivkraft att sortbestämma människor i vår omgivning. Är man normal eller konstig, man eller kvinna, homo eller hetero?
Hon ställer alla dessa frågor på huvudet i filmen som handlar om en kvinna som spelar kontrabas och som blir vettlöst förälskad och "möter kärleken med alla sina fördomar".
- Det är jättemycket kärlek, jättemycket dramatik, jättemycket kontrabas och ett jättelyckligt slut! förklarar hon.
Andrea von Corswant är konstnär och utbildningen har lärt henne se nya perspektiv på sitt konstnärsskap.
-Jag har fått mer lust och jag vill blanda olika uttryck och gestaltningar mer, vidgat mina vyer som konstnär, säger hon.
*
Det här är några röster från studenter som gått utbildningen som nyligen fick kraftig kritik av Högskoleverket som till och med ifrågasätter om Högskolan på Gotland ska få behålla examensrätten.
-Ingen känner igen sig i den kritiken, det känns som de pratar om nån annan utbildning, säger Oskar Törnström.
-De som var här och kollade pratade med några av oss men det kändes ganska ensidigt och de såg inget av det vi gjort, säger Eva Hammar.