Filmromantiken frodas i Sverige
Grymheterna i omvärlden kommer numera till våra sinnen genom television och filmer. En president i USA, Woodrow Wilson sa i filmens barndom, att "filmen är det främsta mediet för att avliva och stympa människors kunskaper eftersom filmen talar ett språk som alla skall förstå". Woodrow Wilson menade faktiskt att filmens bildspråk, som alla skall förstå, blir så förenklat att det avlivar insikt och kunskaper.
Trots filmens nackdelar med förenkling av verkligheten så bör film och särskilt spelfilmen ha förutsättningar att bli ett medium av stor betydelse nu när verkligheten fyller oss med vanmakt.
Spelfilmens konstnärer de senaste 20 åren, med få undantag, har misslyckats med att erbjuda en enda nyttig tanke om verkligheten därute omkring oss, säger David Puttnam i en debattartikel i engelska tidskriften New Statesman. David Puttnam har producerat långfilmer som "The Killing Fields" och "The Mission".
<span class='mr'>*</span>
Verkligheten överträffar dikten är ett sägesätt. Verkligheten och den så kallade realismen har alltid utgjort en viktig del i konsten i vår tid. Det gäller i högsta grad filmkonsten. David Puttnam talar om all spelfilm som filmbranschen tillverkar idag från Hollywood till lilla Sverige.
Det katastrofala tillståndet i många delar av vår värld borde ha väckt Hollywood och filmbranschen till liv eftersom de länge lekt lekar med verkligheten och vår historia men tyvärr inte, säger David Puttnam.
Inne i Filmhuset i Stockholm i början av september berättade Åse Kleveland, chef för Svenska Filminstitutet, och Eva Hamilton, chef för SVT:s Fiktion och Drama, om hur det ska bli med svensk film och drama på bio och i television de närmaste åren. Åse Kleveland och Eva Hamilton bestämmer tillsammans över nästan all film, underhållning och drama på bio och i teve i Sverige.
Åse Kleveland, regerande drottning i filmens värld, sa i stort sett ingenting till en grågammal skara (mest män) som styr över byråkratin i svensk film. Eva Hamilton hade bara jobbat två dagar i sin nya position och kunde inte heller säga så mycket.
Sverige har en storartad filmhistoria, sa Åse Kleveland. De flesta vet vilken filmskapares ande och vilka filmer som menas men, det var länge sedan. Hur är det idag?
<span class='mr'>*</span>
Det filmavtal som ska stödja svensk film, med cirka 60 procent bidrag från staten och 40 procent från biobiljetter och videoförsäljning, har gått ut. Förhandlingar pågår om ett nytt avtal.
Stort ansvar ligger nu på hela filmbranschen när det inte finns ett avtal som garanterar svensk film, men branschen är tyst och man sitter på var sin liten tuva och man får den filmpolitik man ber om, sa Åse Kleveland, och fortsatte med att säga:
Någon filmpolitik ska vi ha och den kommer år 2006.
Men trots bristen på avtal produceras just nu mer svensk film än på mycket länge. Det kommer en rad nya svenska långfilmer i höst. Den första uppmärksammade premiären blev "Såsom i himmelen" av den nu 65-årige vänsterradikale föredragshållaren Kay Pollak.
Han har tidigare gjort uppmärksammade filmer, som "Barnens ö", men efter det fick han inte mer förtroende att göra film. Han har istället under de senaste 15 åren turnerat som mental inspiratör på dyra mellanchefskurser runt om Sverige.
Filmen "Såsom i himmelen" handlar om religion och en äldre desillusionerad man som stöter ihop med en ung kvinna som söker livets mening. Miljön är en liten by i Norrland och en kyrkokör.
Sedan kommer nästa svenska långfilmpremiär i höst. Den filmen handlar om en ung kvinna som söker livets mening.
Efter den filmen kommer nästa svenska film som handlar om en ung kvinna som söker livets mening...
Kort sagt svensk film är sig lik.
Kay Pollaks "Såsom i himmelen" är över två timmar lång och blir till slut en plåga för den som är upptagen med livets realiteter men kanske ändå gillar att se en bra film ibland. Efter 15 år ute i kylan, utan att ha fått utlopp för sin innehållna kärlek till filmkonsten, har regissören Kay Pollak äntligen fått en hög miljoner kronor, professionell personal, skådisar och en filmkamera.
Temat i "Såsom i himmelen" är en man som vet livets hemligheter och skall frälsa oförlösta unga kvinnor. Förlösningen blir inte övertygande. Filmen innehåller dock en hel del gediget hantverk alltifrån manus till foto och scenerier.
<span class='mr'>*</span>
Det går inte att undvika att tänka på Knutbydramats komplexitet när nu svenska filmskapare så gärna vill berätta om unga kvinnor som söker livets mening. Om Knutby sa de flesta av oss att verkligheten överträffar dikten.
Filmbranschens konstnärer tar givetvis till sig verkligheten såsom vi alla gör men reducerar den och förenklar. Antingen blir rollfigurerna i svensk film onda eller goda eller galna. Och det mesta blir som David Puttnam säger inte en enda nyttig tanke som känns väsentlig.
Vad säger då film- eller tevebranschen? Budskapet från ledningen för den stora fiktions- och dramaproduktion på SVT är att vi berättar nya historier och gamla historier, det blir 100 timmar per år, alla sorter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!