"Filmfonden ska främja den gotländska filmindustrin"

Kultur och Nöje2006-05-03 06:00
Gotlands Filmfond skapades inom projektet Filmproduktion i Fårösund men ligger numera under kommunstyrelsen istället för som tidigare under kultur- och fritidsförvaltningen.
Riktlinjer och förutsättningar är dock desamma som förut: att investera i produktioner som antas vara kommersiellt framgångsrika. Eller som det står formulerat i huvudsyftet: "Att genom kommersiell investering i filmproduktion främja utvecklingen av filmindustrin på Gotland."
- Sen starten har vi överträffat våra mål, under projektet planerade vi nio filmer men gjorde tio, berättar Bo Rehnberg, projektledare för Filmproduktion i Fårösund och verksamhetsansvarig för Gotlands Filmfond.
De produktioner som Filmfonden investerar i ska uppfylla vissa kriterier, bland annat kräver fonden att en betydande del av av den totala produktionskostnaden ska spenderas på Gotland, ett riktmärke är 20 procent av filmens totala budget. Dessutom ska minst 30 procent av filmens personal rekryteras från Gotland, det vill säga personer som är bokförda på Gotland. Och det ska vara avlönad personal, praktikanter räknas inte.
Kriterierna är desamma i det nya beslutet om Gotlands Filmfond som antogs av kommunstyrelsen förra veckan.
Med beslutet om tillhörighet under ledningskontoret och det faktum att projektet avslutas formellt om två månader, går Filmfonden in i en ny fas.
Kustateljén i Fårösund blir då en helt privat aktör och samarbetspartner, hittills har de båda ingått i samma projekt.
- Kraven på de produktioner vi stödjer är att de ska spela in de medel som satsats och det ska generera tillväxt och sysselsättning på Gotland, förklarar Bo Rehnberg.
Från 2001 till i år har totalt drygt 30 miljoner kronor satsats i projektet, det är dels regionala utvecklingsmedel (14,4 miljoner kronor), dels omställningspengar i och med försvarsnedläggningarna (8,5 miljoner), och en del från EU Mål 2 (8 miljoner).
Förra veckan beslutade kommunstyrelsen att 13 miljoner kronor av de nya omställningspengarna från staten ska gå till Gotlands Filmfond för att användas till investeringar i tre-fyra långfilmer fram till 2007.

*
Gotlands Filmfond består av en styrgrupp där Lena Thalin, chef för regionala utvecklingsteamet (RUT) är ordförande, styrgruppen består av fem medlemmar och ska ha 3-6 möten per år. Övriga ledamöter i gruppen är verksamhetsansvarig för Gotlands Filmfond, Bo Rehnberg, en programansvarig på RUT (ej namnsatt), en marknadsstrateg (köpt tjänst), en juridisk expert på filmavtal (köpt tjänst), samt en person från Film på Gotland (ej namnsatt).
Det finns också en lektörsgrupp bestående av tre personer som är konstnärligt och ekonomiskt rådgivande för fonden: Bo Rehnberg, producenten Katinka Farago, som jobbat mycket med Ingmar Bergman, och regissören Catti Edfelt.
Formellt är kommunstyrelsen fondens styrelse och beslutande organ men ansvaret har delegerats till regiondirektör Bo Dahllöf som i sin tur kommer att delegera det till styrgruppen och Lena Thalin. Den sammanhållande länken i Gotlands Filmfond är verksamhetsansvarige Bo Rehnberg.
De produktioner som fonden beslutar att investera i har i grunden ett stöd från Svenska Filminstitutet.
- Vårt uppdrag är att göra Gotland till förstahandsvalet för alla producenter av film, konstaterar Bo Rehnberg.
Men det finns en klar distinktion och det är att det ska handla om filmer som man kan förutspå blir kommersiellt framgångsrika. I praktiken handlar fondens investeringar därmed om stöd till Kustateljén i Fårösund, och inte till andra aktörer, som kort- och dokumentärfilm, konstärlig/experimentell film. Denna typ av film spelar inte tillbaka några pengar eftersom den inte visas på bio eller säljs på dvd.

*
Det finns filmaktörer på Gotland som anser att det är märkligt att man inte satsar på både kommersiell och profilskapande film, så som man gör i andra filmregioner. På Gotland är det Film på Gotland, det regionala resurscentret för film som arbetar med kort- och dokumentärfilm, en verksamhet som inte har tillgång till det stöd som finns genom Gotland Filmfond.
- Film på Gotland arbetar mer mot den inhemska filmproduktionen medan Filmfonden arbetar mot de som vill komma hit och göra film. Det är en helt annan inriktning som har andra grundläggande mål. Alla som jobbar med film har olika syften och mål och finansieras på olika sätt, säger Bo Rehnberg som också understryker vikten av att den egna verksamheten är väldefinierad och att man slussar de olika aktörerna till rätt instans.
- Filmfondens målsättning kan aldrig vara densamma som den för Film på Gotland. Vi kan inte investera i de filmer som görs där, för då skulle vi inte uppfylla kommunens krav på återföring och tillväxt.
Men Bo Rehnberg framhåller vikten av en tydlig profil utåt om vilka instanser som jobbar med film på Gotland, vad de gör och vilka de vänder sig till.
- Genom att skapa en sån tydlig profil och plattform, till exempel genom en gemensam hemsida, kommer mycket att falla på plats av sig självt, då blir alla tvingade att konkretisera sin verksamhet, säger Bo Rehnberg som också konstaterar att alla har samma bas och utgångsläge: att det är attraktivt att spela in film på Gotland.
- Det finns ju andra avgörande frågor för filmens framtid och utveckling och det är ju inte minst hur många som går och ser film i dag och hur fort utvecklingen går mot e-bio.
Under 2003 -2005 har Gotlands Filmfond inte haft något bestämt krav på att spela tillbaka satsade pengar från filmerna. Det är det däremot från och med 2006.

Mongolpiparen
Inspelad: 22 april-13 juni 2003.
Investeringsbelopp: 850 000 kronor.
Inspelningsteamet bestod av 20 personer varav 10 från Gotland. Av de 10 var tre praktikanter.
Av filmens budget spenderades cirka 10 procent på Gotland vilket borde vara betydligt mer. Dessutom borde antalet personal från Gotland vara högre.
Kostnader på Gotland inklusive löner för personal bosatta på Gotland: 972 983 kronor.
Publik på Bio: 999 personer.
Intäkter till Filmfonden: 0 kronor.

Lilla Jönssonligan på kollo
Inspelad: 28 juli-16 september 2003.
Investeringsbelopp: 1 572 375 kronor.
Inspelningsteam: 38 personer varav 12 från Gotland.
Skådespelare: 27 varav 5 från Gotland.
Statister: Ett 40-tal barn samt ett 50-tal vuxna.
Kostnader på Gotland inklusive löner för personal bosatta på Gotland: 2 506 037 kronor.
Publik på Bio: 280 000 personer.
Intäkter till Filmfonden: 1 200 000 kronor till och med 2005.

Van Veetern-filmerna
Inspelad: september 2004-februari 2005.
Investeringsbelopp: 6 500 000 kronor.
Inspelningsteam: 75 personer varav 43 från Gotland.
Kostnader på Gotland inklusive löner för personal bosatta på Gotland: 11 550 000 kronor.
Publik på bio: Carambole 80 000 personer, Moreno och tystnaden cirka15 000 personer.
Intäkter till Filmfonden: Finns ingen redovisning än då alla filmer inte har haft premiär på dvd.

Wellkåmm to Verona
Inspelad: maj-juni 2006.
Investeringsbelopp: 1 600 000 kronor.
Inspelningsteam: 34 personer som arbetade totalt 300 veckor varav 12 var personal folkbokförd på Gotland (48 procent).
Kostnader på Gotland inkluisive löner för personal bosatta på Gotland: 3 200 000 kronor.
Publik på Bio: Ej redovisat.

Källa: Bo Rehnberg/Gotlands Filmfond
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!