Det egna kapitalet är slut och det fattas en dryg miljon för bibehålla numerären och verksamheten nästa år och i går tog styrelsen det oundvikliga beslutet - fem av musikerna får gå.
Hur den kommande Länsmusikorganisationen ska se ut är en fråga som diskuterats flitigt de sista två åren. I går kom det väntade beslutet från Gotlandsmusikens styrelse som nu inleder förhandlingar med de två fackliga musikerorganisationerna att säga upp fem musiker - Saxofonkvartetten och ytterligare en trombonist i Gotlandsmusikens brass.
Går inte att minska mer
Den politiska viljan från kommunledningen, att skjuta till den ytterligare miljon som krävs för att behålla musikerna, finns inte i dag. Detta trots att kultur- och fritidsnämnden gjort en omfördelning och ökat sitt bidrag från cirka en till två miljoner kronor för 2010.
- Nu kan vi inte minska på andra kostnader längre, nu krävs personalnedskärningar för att klara verksamheten på de elva miljoner kronor per år som staten (9 miljoner) och kommunen (2 miljoner) tillsammans bidrar med, förklarar både verksamhetschef Bengt Jerkland och styrelseordförande Lilian Edwards efter gårdagens styrelsemöte.
Stora konsekvenser
Varslen och uppsägningen av fem musiker får stora konsekvenser för Gotlandsmusiken. Med Saxofonkvartetten upphör samtidigt Blåsorkestern och Storbandet som varit Gotlandsmusikens flaggskepp i många år. Fredagsmarscherna i Visby upphör och alla stora orkesterframträdanden på Wisby Strand. Almedalskonserterna blir i en mycket mindre omfattning då bredden och mångfalden försvinner.
Kvar finns Blåsarkvintetten och Sinfoniettans verksamheter samt de flesta av konserterna runt om på öns skolor. Även samarbetet med exempelvis Musikalkompaniet kan fortsätta, om än i mindre format.
Detta är inte bara ett hårt slag mot den kompetens som musikerna byggt upp under många år, det får alltså stora konsekvenser för den gotländska publiken.
Uppsägningarna ligger inte rätt i tiden då Gotland om två år ska övergå att vara egen region. Länsmusikorganisationerna i exempelvis Skåne och Västra Götaland har ett annat läge och fått samma uppräkning inom kulturområdet som för sjukvården då kulturen där anses vara ett tillväxtområde.
"Under all kritik"
I ett pressmeddelande meddelar det socialdemokratiska oppositionsrådet, Björn Jansson, att hanteringen från kommunledningen av Gotlandsmusiken är under all kritik och han menar att kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c) inte visat frågan något intresse.
- Kultur- och fritidsnämnden fattade i förra veckan beslut om att tillföra ytterligare en miljon kronor och det skall de ha all heder utav men det räcker inte och jag anser att kommunstyrelsen nu måste bidra med den sista miljonen för att garantera fortsatt verksamhet hos Gotlandsmusiken och för att ta tillbaka de varsel som lades igår, avslutar Björn Jansson sitt pressmeddelande.
Vända opinionen?
Att ena dagen besluta om en Arenahall och nästa dag om uppsägningar av fem musiker handlar om politisk vilja och det drabbar nu Gotlandsmusiken.
- Det är helt otroligt tråkigt, men vi får försöka vända opinionen ännu en gång, säger Göran Cederlöf som representerar Svenska musikförbundet på Gotlandsmusiken.
- Tre oberoende utredningar har visat att bibehållet manskap på Gotlandsmusiken är en ekonomiskt god affär för kommunen, kommenterar tubaisten Erik Skagerfält gårdagens beslut.
Så ännu kanske inte sista ordet är sagt i denna fråga.