Färgglada planer i Kjells verkstad
I ett långt vitt hus på Österby i Visby smider Kjell Birath färgglada planer.Han bygger ut Färgmakeriet för att kunna tillverka ännu mera färg. Siktet är inställt på Tyskland.Möt den kemiska analytikern från Cementa som numera försörjer Nordens konsthögskolor med egenproducerad screentrycksfärg.
Screentrycksfärger på rad.
Foto: Petra Jonsson
Hans skötebarn är färgtillverkning. Han har tagit fram screentrycksfärg för bland annat grafiska blad, färg som numera säljs till konsthögskolorna i hela Norden. Tillbyggnaden inrymmer nya maskiner och är därför fortfarande lite hemlig.
Kemisk analytiker
Kjell Birath är kemisk analytiker från början och det är dessa hans kunskaper som ligger bakom framgångarna med screentrycksfärgerna. Efter ett initiativ från högskolan på Gotland började Birath experimentera med färger.
- Syftet var att få fram en vattenbaserad färg, som var fri från lösningsmedel och miljögifter. Jag besökte olika labb i Sverige och Norge och jag träffade och diskuterade med en rad konstlärare från Norden. Efter sex månader hade jag fått fram ett recept som jag var nöjd med.
Även om det huvudsakligen är de stora institutionerna som använder hans färger, de är bara de som har tillgång till de stora borden för screentryck, finns det också enskilda konstnärer som brukar dem.
Nobeldekor
På Gotland har till exempel tolv studierum i ett projekt på Almedalsbiblioteket målats med hans färg. Och konstnärer som exempel Channa Bankier, Gun Rodenius och Anette Blomberg använder Biraths färger. Liksom Kenneth Broström, som brukat dem i sina scenografier och rekvisita på bland annat Fornsalen och i Naturum.
Färgerna har också använts till dekoren som prytt Nobelfesten.
Kjell Birath kom till Gotland för 30 år sedan. Han jobbade som kemisk analytiker vid Cementa i Slite några år innan han startade eget.
Lergods på lager
Men även färgtillverkning är säsongsbetonad, vilket gjort att Birath, som så många andra gotlänningar, måste ha många strängar på sin lyra.
I hans verkstad finns också ett stort lager lergods och stengodslera, som han förser öns keramiker med.
Han säger att intresset för keramik verkar minska på fastlandet. Men på Gotland är det snarare tvärtom, här finns fortfarande många keramiker.
Kopior på baggen
I Biraths verkstad finns också gjutformar av olika slag, han hoppas kunna få igång ett större betonggjuteri så småningom. Tills dess nöjer han sig med att gjuta små saker.
Som till exempel små kopior av Anders Årfelts betongbagge, som kommunens gatukontor använder sig av. Här gjuts också minikopior av det berömda stockholmslejonet.
- En dröm är att kunna gjuta en jättebagge, stor nog att inrymma en restaurang och placera den på Högklint med utsikt över havet, säger han med ett skratt.
Tegel och rör
På några hyllor ligger resterna av den matutställning som gjorts i lokalerna, till länsmuseet. Här finns pizzor och morötter i gips och här står ölburkar och parfymflaskor, ingjutna i betong, avsedda som presenter. Kjell Birath funderar också på att experimentera med att gjuta in dofter i betong.
Överhuvudtaget vimlar det av spännande grejer i Lerboden.
På andra hyllor står essenser till viner och i en bytta ligger krossat tegel. Kjell Birath experimenterar just nu med en occraprodukt, som går att blanda ner i puts och slamfärg. För det använder han gamla tegelpannor och dräneringsrör som han krossar i en nyinförskaffad maskin.
- Jag tror inte att de gotländska kyrkorna och husen var kritvita förr i världen. Kanske hade de en färg som mer liknar den jag nu tagit fram.
Han tänker ta upp en diskussion med Riksantikvarieämbetet om utseendet på husen här på Gotland.
Men till syvende och sist är det färgtillverkning han vill ägna sig åt. Förutom screentrycksfärgen har han börjat förfina emulsioner och lacker.
Sikte mot Tyskland
Den nya marknaden han vill nå är den tyska, även om han ännu inte riktigt vet hur marknadsföringen ska gå till. Klart är i alla fall att hans nya verkstad klarar en kapacitet som är betydligt större än tidigare.
- Jag skulle med den utrustningen kunna klara en färgomsättning på tio miljoner kronor, men dit är det mycket långt, säger han.
Svårt att göra pengar
I väntan på det siktar han in sig på att hålla kurser hemma på gården i sommar.
- Här finns plats för gotlänningar och turister som vill lära mer om drejning och smide.
Kjell Birath är en man som bubblar över av idéer.
- Svårigheten är förstås att göra pengar på alla uppslag jag får.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!