Fäi-Jakås brev blir teater vid Fie
140 år har gått sedan Jakob Karlsson vid Fie i Lau skrev sitt allra första brev till lektor Mathias Klintberg i Visby.Nu har Fäi-Jakås liv och brevskrivande blivit dramatik. I sommar sätts pjäsen om honom upp på gården vid Fie där tiden nästan har stått stilla sedan Fäi-Jakås egen tid.
I Fäi-Jakås spår. Allan Nilsson kommer att gestalta Fäi-Jakå. "Han var nog en lite filosofisk gubbe som gick mycket för sig själv", tror Allan.Foto: ROLF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
Fäi-Jakås brev lade grunden till ordboken över Laumålet, men brevsamlingen är också en rik källa att ösa ur för alla som är intresserade av vardagslivet i Lau på det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet.
- De här breven är unika och skulle ha nått världsrykte om de inte hade varit skrivna på gutamål, som så få förstår. Här får vi inte bara veta vad som händer, utan också vad han tänker. Det är så roligt för han är fullständigt ärlig, säger Eva Sjöstrand.
Eva Sjöstrand har producerat Las Jakobssons inläsningar av Fäi-Jakås brev i Radio Gotland, men nu har hon tagit ett kliv till och omvandlat brevskatten till dramatik. På midsommarafton blir det premiär för "Ei häude pa Fäi-Jakå - Någ skall´n prat um mens fisken sjaudar".
Och spelplatsen blir Fäi-Jakås egen gård vid Fie i Lau. Jakob Karlsson gifte in sig i gården vid Fie genom hustrun Anne. När han dog 1933 kom gården att stå obebodd i många år och var i det närmaste en ruin när konstnärsparet Eugenijus Budrys och Elisabeth Strokirk Budrys köpte den 1959.
Budrys gjorde en räddningsaktion, men de gick varsamt fram och i ladan och på vinden fick många av Fäi-Jakås tillhörigheter stå kvar.
När Eugenijus Budrys gick bort för ett par år sedan tog döttrarna Katarina och Regina över huset och det är de som kommer att öppna gården för teaterpubliken i sommar.
På flera olika scener mellan ladan och boningshuset ska Fäi-Jakås vardag spelas upp. Vilka delar av breven som Eva Sjöstrand har valt att dramatisera vill hon inte berätta om, men hon avslöjar att det bland annat kommer att handla om den stora avfolkning som emigrationen innebar för Lau. 100 Laubor for till Amerika och det var något som verkligen bekymrade Fäi-Jakå.
Föreställningen har arbetats fram i samarbete med Gutamålsgillet. De har läst och godkänt texten så att den är språkligt korrekt och de stöttar också föreställningen ekonomiskt.
- För oss var det viktigt att skådespelarna skulle vara personer som är födda med det gutniska språket, förklarar Tommy Wahlgren.
Fäi-Jakå kommer att spelas av Allan Nilsson, hans hustru Anne gestaltas av Ingrid Wahlgren och brodern Kal Niklas spelas av Arne Olsson.
Men föreställningen ska inte vara omöjlig för den som inte förstår gutamål, lovar Tommy Wahlgren. Han kommer själv att gestalta Masse Klintberg som lotsar åhörarna genom pjäsen på tydlig visbyitiska.
"Ei häude pa Fäi-Jakå" regisseras av Örjan Herlitz och pjäsen kommer att få en kort men intensiv spelperiod. Mellan den 19 och 27 juni blir det tio föreställningar vid Fie i Lau.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!