Ett hus värt en resa
Riksutställningars två-åriga resa från Stockholm till Visby har varit en tuff tid - både för personalen och dess generaldirektör. Vid invigningen av det nya huset på det gamla A7-fältet som står som ett monument över hela omställningsprocessen.
invigning. Lekfullheten visade sitt rätta ansikte när 400 inbjudna gäster bollade med Riksutställningars nya grafiska profil under invigningscemonin i går eftermiddag.
Foto: Tommy Söderlund
Av allt att döma är det framtiden som står som segrare. För de medarbetare som valde att inte flytta med blev det en chans att göra något nytt och för andra har det inneburit chansen till ett drömjobb.
En flytt innebär alltid att man måste tänka nytt och var det något som prisades under gårdagens invigning så var det just detta, samt det fantastiskt vackra och ändamålsenliga hus som bildar ny kostym för verksamheten.
Arkitekt Johan Celsing och hans stab har hyllats för både insikt och snabbhet. Att projektera och bygga huset på 13 månader är som humlan och flygandet - egentligen är det omöjligt.
*
Nu står det där och det sjuder av liv från insidan. En elegant konstruktion som domineras av betong, glas och lärkträ.
-Man kan inte ha alla svaren i förväg även om man har en vision. Själva bygget var också en upptäcktsresa, men det blev mest som vi tänkt oss, en robust stomme med mjuk insida, förklarar Johan Celsing under en paus i invigningsfestligheterna.
Men nu är det fokus framåt som gäller, även om generaldirektör Fohlin hoppar av resan den sista februari. I mars tillträder hon chefskapet för Tekniska museet i Stockholm.
Av de då 47 anställda valde till slut elva att följa med till Visby. Sedan dess har 31 nya personer anställts varav 17 har anknytning till ön. Ann Fohlin presenterade sin nya personal för de 400 inbjudna gästerna vid invigningen och berättade om den nya inriktningen och organisationen.
Samtidigt presenterades Riksutställningars nya grafiska profil - en ram och ett kommatecken - där ramen står för själva innehållet och kommatecknet för att det kommer något mera...
*
Invigningstalare var Henrik Toremark, stabschef på kulturdepartementet, som agerade stand in för kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som inte kunde komma. Som värmländsk prästson tog han gamla testamentet och Predikaren till hjälp, att det nu var tid att blicka framåt.
-Ledningen för Riksutställningar har utnyttjat flytten att på bästa sätt skapa en ny prägel på en både modern och flexibel myndigheten.
-Visioner som stärker barn- och ungdomsperspektivet och en bra omvärldsanalys är inte bara viktigt för Riksutställningar, det är i grunden en demokratifråga, menade Henrik Toremark.
Och så överöstes den församlade publiken av ett ballonghav där den nya grafiska profilen skålades in.
-Det är samma entusiasm, nu som då, sa bildlärare Monica Johansson på Solklintsskolan i Slite, som var en av de inbjudna gästerna.
När Riksutställningar invigdes i Stockholm 1967 jobbade hon i måleriet under sommarloven på Konstfack. Nu var hon med om att inviga en verksamhet där dottern Matilda Johansson har fått samma jobb.
I dag fortsätter festligheterna med öppet hus för lokala företag och organisationer och på lördag är det öppet hus för allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!