Ett filmhistoriskt liv är till ända

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Kultur och Nöje2011-06-14 04:00

Filmfotografen Gunnar Fischer är död. Fischers kontrastrika bilder satte oförglömlig prägel på Ingmar Bergmans 50-talsfilmer, med klassiker som "Det sjunde inseglet" och "Sommaren med Monika". Han blev 100 år gammal.

Därmed var han nästan jämnårig med filmkonsten. När 25-årige Gunnar Fischer sökte jobb på Filmstaden i Råsunda i mitten av 30-talet var filmbranschen fortfarande ung, utrustningen var blytung, och Fischer själv hade aldrig ens tagit en stillbild.

Det bekymrade inte SF:s ingenjör Jacobsson som anställde honom med orden: "Ni tycks inte ha mycket hum om filmjobbet precis, men å andra sidan verkar ni vara jämförelsevis hederlig, och det kan ju vara roligt att få in en sådan i branschen också".

Nu visade han sig ha mer än hederlighet att tillföra filmkonsten. Fischers omsorgsfullt ljussatta bilder, med sina tydliga kontraster och känsla av förhöjd verklighet, visade sig snart vara det perfekta uttrycket för Ingmar Bergmans tidiga filmberättelser. De möttes 1945 och arbetade tillsammans under hela 50-talet, med filmer som "Sommarnattens leende" och "Smultronstället" och "Sommaren med Monika".

Bergman och Fischer eftersträvade en teatral sagokänsla framför realism. Det märks bland annat i den berömda schackscenen i "Det sjunde inseglet", där riddaren och Döden verkar vara upplysta av två solar. Gunnar Fischer har svarat på kritiken mot denna anomali med karaktäristisk humor:

- Om man accepterar att Döden sitter och spelar schack med en riddare på havsstranden, borde man också acceptera två solar.

Mårten Blomkvist, filmkritiker på Dagens Nyheter, minns Gunnar Fischer som en ödmjuk mästare:

- Om jag sade något om "de här historiska bilderna som du har gjort, som dödsdansen på åsen", då kom det ur honom "ja, det är ju roligt om man har gjort något som folk tycker om".

Trots ödmjukheten måste han han förmedlat en positiv bild av sitt arbete till sönerna Peter och Jens. Båda blev filmfotografer.

Född den 18 november 1910 i Ljungby. Han arbetade som målarelev och flottkock innan han han som 25-åring började på SF och blev elev under den legendariske filmfotografen Julius Jaenzon. Hans första film som huvudfotograf blir Börje Larssons "Det är min musik" (1942)

1945 regisserar han en provfilm åt Ingmar Bergman. Deras första riktiga film tillsammans blir "Hamnstad" (1948)

I slutet av 50-talet övergick Bergman till att arbeta med Sven Nyqvist. Fischer gjorde därefter film med bland andra Vigot Sjöman och Jaques Tati

1970 slutar han på SF efter 35 år. 1970-1975 arbetar han på Sveriges televsion, och fotar flera rosade Vilhem Moberg- filmatiseringar. Dagen före sin 65-årsdag filmande han sin sista bildruta, till ett avsnitt av tv-serien "Raskens".

Gunnar Fischer har även skrivit barnböcker och filmmanuset till "Natt i hamn" (1943).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!