Enfoting på bänkdörr bland Gothems skatter
Foto: Henrik Radhe
Ledare har varit länsantikvarien Joakim Hansson, med Birgitta Lerberg som chef för fältarbetet ute i kyrkorna. Allt eftersom materialet blivit renskrivet får kyrkorna en förteckning över sin egendom i bokform och på cd-romskiva, med bilder och beskrivningar.
Sista söndagen i juni var det Gothems tur. Efter en andaktsstund i Gothem kyrkas nyinredda tornkapell, ledd av prosten David Börstad, demonstrerade Birgitta Lerberg kyrkans skatter. Hon biträddes av Wiveka Schwartz, som i samband med en utställning om de kyrkliga syföreningarnas insatser kommit upp med idén till en stiftsomfattande inventering.
Birgitta Lerberg presenterade som inledning syftet med inventeringen. Tack vare att man sammanställt fotografier, uppmätningar och beskrivningar blir det i framtiden lätt att identifiera tjuvgods från kyrkorna. Inventeringarna blir på så vis mindre åtråvärda för långfingrade besökare.
Kostnaden för arbetet har uppgått till ungefär 250 000 kronor per kyrka. Av detta har församlingarna bara behövt betala 6 000 kronor. Resten har huvudsakligen anskaffats genom länsarbetsnämnden och arbetet delvis utförts av arbetslösa kulturarbetare.
Inför visningen hade några av Gothem kyrkas skatter ställts fram på ett bord framför besökarna. Iklädda vita vantar för att skydda föremålen visade Wiveka Schwartz och Birgitta Lerberg upp varje enskilt föremål, varvid den senare berättade deras historia.
I samband med den stora tennkannan från 1700-talet varnades för tennpest och gavs råd hur tennföremål skulle skyddas för angrepp. De värdefullaste metallföremålen var givetvis de som bevarats från medeltiden. Främst då nattvardskalken som daterats till 1200-talet. Det övre partiet hade förstorats 1778, men det nedre var rikt utsirat och prytt med bilder av apostlarna.
Två höga ljusstakar från medeltiden hade varit utlånade till Endre för den medeltida mässa som spelades in på 1980-talet.
Man fick också se hur en modern ljusstake från Dahlströms metallgjuteri i Visby kunde skruvas sönder, så att det gick att läsa ett tillverkningsnummer. Sådan numrering förekommer bara på de ljusstakar som Dahlströms levererat till kyrkor. Om någon träffar på en ljusstake som har nummer 28 vet man därför att den är stulen från Gothems kyrka!
Bland inventarierna fanns också en värja från 1600-talet. Den hade hängt på kyrkmuren, ovanför graven för den militär som burit vapnet. För säkerhets skull har den inte fått hänga kvar utan är numera inlåst.
Annat kunde bara omnämnas i korthet. Hit hör kyrkklockan från 1374, kanske Gotlands förnämsta, samt de intressanta målningarna på kyrkbänkarnas dörrar. De utfördes 1673 och återger både bibliska personer och fantasifigurer. Bland de senare hittar man en enfoting.
De var människor, om vilka man trodde att de bodde i utkanten av den då kända världen. De hade ett enda ben och rörde sig genom hoppande. Fotbladet var mycket stort och användes som skydd mot solen, när enfotingen låg på rygg och sov.
Varken målaren eller Gothemsborna hade givetvis sett en enfoting, lika litet som en kamel som också fanns avbildad.
Avslutningsvis överlämnade Birgitta Lerberg beskrivningar av Gothems kyrkas inventarier. Alla fick sedan ta de utställda föremålen i närmare betraktande, innan en kaffestund med tillfälle att ställa frågor avslutade samvaron.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!