Energi till öns körledare
En mycket intressant och välklingande konferens- och musikdag genomfördes i går av stiftets musikkonsulent Ingvor Stagling.
Robert Sund, en av landets mest framstående dirigenter, delade med sig av erfarenheter under gårdagerns körkonferens.
Foto: Tommy Söderlund
I Helge Andshuset hade närmare 30 körsångare och dirigenter samlats för att få tips och idéer i den kulturgärning där Robert Sund menar att man kan bli väldigt ensam.
-Många körledare har inga kollegor i sin närhet och jag har med mina kurser sett hur skönt man tycker det är att få träffas och diskutera gemensamma frågeställningar, berättar Robert Sund.
Och han har en bred och gedigen erfarenhet av det han talade om och lät kursdeltagarna få pröva på. Han tog 1991 över körledarskapet för Orphei Drängar efter legenden Eric Ericson. Han sjunger, spelar, arrangerar, komponerar och dirigerar, vilket har gett honom en stark position i svenskt och internationellt musikliv.
Robert Sund är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han 1978-1995 undervisade i dirigering och ensembleledning. Han ledde Allmänna Sången i Uppsala 1971-1988, grundade damkören La Cappella 1986 och har varit ledare för Uppsala Musikskolas Kammarkör sedan starten 1978. Han har sjungit i Eric Ericsons kammarkör och den legendariska Kvintetten Olsson.
-Det finns alltid ett behov av ny inspiration, och vi har valt just Robert Sund att leda den här kursen för att han är en så bra pedagog och har så stor erfarenhet av körlivet, både här i Sverige och utomlands, förklarar Ingvor Stagling.
*
En av deltagarna på kursen, Karin Sutare som leder kyrkokören i Hemse, Alva och Rone, hade med sig en gotländsk begravningspolska "I dag ska Martin i jorden" som sitt övningsstycke när det var hennes tur att dirigera sina kurskamrater.
Hon fick mycket beröm av Robert Sund för den energi hon lyckades förmedla till sångarna och att hon hade förmågan att själv sjunga och inspirera.
-Att kunna sjunga före kan säga mer än tusen ord när man skall förklara en sångarinsats och att förmedla mycket energi är jätteviktigt, förklarade Robert Sund.
Andra tekniskt viktiga saker som körledarna fick med sig hem i bagaget var planering och bestämdhet, att man som dirigent vet vad man vill få ut av stycket. Hur det ska låta och vad man vill åstadkomma.
-Med energi och vilja kommer man långt, var ett av Robert Sunds enkla recept.
Fotnot. Om Gullan Bornemark kan man läsa på sidorna 4-5.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!