En odyssé genom hela skördeåret

De flesta tänker nog på sensommaren som skördetiden men skörda kan man göra redan från tidig vår till långt in på hösten. Siv Key Nilson guidar oss genom hela skördeåret i "Skördetid med smak av paradiset" (B Wahlströms förlag).

Foto: Alexandra Frank

Kultur och Nöje2007-08-25 04:00
Som vanligt är det oerhört vackert och smakrikt när Siv Key Nilson skriver om mat, numera fotograferar hon även all mat själv och resultatet blir lika smakfullt som recepten. Klassiska recept på marmelader, kakor, saft, sylt och pajer varvas med nya spännande smaksensationer inspirerade av andra matkulturer. Vad sägs om Berusade rönnbär, blåbärsmelon, Gurka diabolo, Häxkok, Krusbärskala med råmos, Nygamla lingonpäron, Rostade jordärtskockor, Sparris med chiliräkor, Tuppkaka med äpplen och Änglaskum med lingonmarmelad. Skörderesan börjar liksom året med den spröda kajp- och ramslöken på våren, genom rabarbertid och sommarens överflöd av bär och primörer för att sluta i äppel- och päronsäsongen. Siv lär oss torka kryddor, svamp och grunderna i konservering. En synnerligen användbar bok som ligger helt rätt i tiden där många vill tänka "klimatsmart" även när det handlar om vad vi stoppar i oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!