En "hemlig" glasburk
På torsdagen tog landshövding Marianne Samuelsson, ett lite annorlunda första spadtag till Fornsalens ombygge.
Det var en välregisserad tillställning, då det första spadtaget, på torsdagen, skulle tas. Det hela inleddes i bildstenssalen, med en gruppfotografering och därefter berättade länsmuseichef Anki Dahlin om ombyggnaden.
- Länsmuseet på Gotland ska bli landets bästa länsmuseum, det ska bli en kulturmötesplats för alla.
I dagsläget är omöjligt för den som sitter i rullstol, att ta sig in på museet, via entrén från Strandgatan. Från trottoaren är det två trappsteg upp till dörren, väl innanför dörren väntar ännu en trappa och flera av museets olika salar förbinds dessutom med trappsteg, eftersom ett helt våningsplan skiljer i nivå mellan Strandgatan och Mellangatan.
Nu ska nivåskillnaderna utjämnas och entrén kommer i stället att placeras på museets innergård, där även butik och kafé kommer att finnas. Handikapptoaletter, ramper och en hiss till, ska ytterligare förbättra tillgängligheten.
- Den hissen, tillsammans med den nuvarande, kommer göra att alla har tillgång till hela museet, säger Anki Dahlin.
I och med ombyggnaden kommer Spillingsskatten, världens största vikingatida silverskatt, att få ett alldeles eget utställningsrum på innergården och Anki Dahlin visade bilder på hur bygget är tänkt att se ut.
- Det ser ut som en bunker eller skattkista och det blir inga fönster, man ska inte kunna ta sig in, säger Anki Dahlin.
Museets byggnader är från medeltiden och 1700-talet och senast huset byggdes om, var på 1960-talet.
- Jag tycker att det är väldigt bra att det inte är ombyggt sen dess, det har hållit materialmässigt, kvalitetsmässigt och även formmässigt, det representerar det goda 60-talet och vi kan fortsätta bygga vidare på det, säger Anki Dahlin.
Nu, som på 60-talet, står familjeföretaget Hallgrens bygg, från Roma, för byggandet.
- Det var dem som byggde då och det är det fortfarande, säger Anki Dahlin.
Inför bygget har museets gård grävts ut. Vid utgrävningarna kom en brunn från 1700-talet, fram. Brunnen kommer att täckas över igen, i och med nybygget, men innan dess ville man från museets sida föra något vidare till kommande generationer.
Landshövding Marianne Samuelsson, som skulle ta det första spadtaget, tilldelades en rymlig glasburk med lock, kring vilken ett snöre var knutet och i burken lades minneskortet med den nytagna gruppbilden på, en papperskopia av bilden, en samling av vår tids mynt och en kort information om bygget, innan glasburken omsorgsfullt limmades igen.
- Det här blir något för framtidens forskare att fundera på, säger Marianne Samuelsson, som sedan försiktigt sänkte ned burken i den gamla brunnen.
Den 15 juni 2007 planeras nyinvigningen av museet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!