En guidebok som ser på ön med medeltida ögon

Att medeltiden är populär och säljer vet vi sedan länge. När arkeologen Anders Andrén fick frågan av förlaget att skriva en guidebok om det medeltida Gotland tvekade han inte.- Det blev för mig en utmaning att skriva för en mycket bredare publik, säger Anders Andrén.

Anders Andrén, professor i arkeologi och sommargotlänning i Herrvik, fick uppdraget att skriva Historiska Medias sjunde guidebok bland svenska medeltida landskap, den om Gotland.

Anders Andrén, professor i arkeologi och sommargotlänning i Herrvik, fick uppdraget att skriva Historiska Medias sjunde guidebok bland svenska medeltida landskap, den om Gotland.

Foto:

Kultur och Nöje2011-05-12 04:00

Anders Andrén, professor i arkeologi vid Stockholms universitet och sedan många år sommargotlänning i Herrvik, tycker att utmaningen att skriva på ett friare sätt än han normalt brukar var en kul grej.

- Det har trots allt inte varit så betungande, säger Anders Andrén som använt några somrar att resa runt ön och besöka olika platser för att skapa ett bra urval till boken.

- Samtidigt var jag styrd av det som finns kvar av medeltiden, att det finns något att besöka, menar han.

Han valde 44 olika objekt som skulle finnas med i boken varav det medeltida Visby var ett som sedan delats upp i cirka 30 olika besöksmål. Guideboken gör först en allmän översikt av det medeltid Gotland innan den går in på de enskilda besöksmålen.


Nödvändigt urval
- Det var nödvändigt att göra ett urval. Gotland och Visby är ju unikt vad det gäller bevarad medeltid, säger Anders Andrén.

- Hela ön skulle täckas och av de medeltida kyrkorna valde jag 25 stycken, förklarar han.

Bland kyrkorna finns hans tre favoriter, Gothem - en komplett och färdigbyggd medeltida kyrka med sina fina målningar, Garda - den äldsta bevarade och så Källunge - som aldrig blev färdig under 700 år.


Försäljningssuccé
- Det måste ha varit frustrerande för Källungeborna, men uppvisar det mänskliga och ofärdiga, säger han.

När det gäller Visby har han svårt att peka ut några speciella favoritmål.

- Det måste vara helheten. Det finns ingen motsvarighet till Visby!

"Det medeltida Gotland" är förlaget Historiska Medias sjunde guidebok. Det började med Västergötland som blev en försäljningssuccé och förlaget bestämde att göra en hel serie.

Varför blev just du tillfrågad att skriva den här boken?

- Jag har besökt Gotland kontinuerligt under de senaste 30 åren och skrivit mycket om de gotländska bildstenarna, säger skåningen och före detta lundabon Anders Andrén som under sina första aktiva år som grävande arkeolog jobbat mycket i Lund och Trondheim.

Hans avhandling handlade om medeltida städer i Danmark, men han har också arbetat i både England och Tyskland med sitt specialintresse om medeltida städer och kyrkor.


Även egna teorier
Delvis tangerar den här nya boken andra guideböcker om Gotland men Anders Andrén har försökt att inte snegla.

Han har också försökt att lyfta fram en del nyheter och även egna teorier.

- I Stenkyrka har jag hittat infästningarna till de första takstolarna, vilket visar att här fanns en tidig stenkyrka, antagligen Gotlands första.

- Jag skriver också om Kruttornet som hade ett systertorn söder om hamnen. Grunden finns i källaren till residenset, något som aldrig brukar lyftas fram, säger han.

En rolig detalj som uppmärksammas i boken är det självporträtt av arkitekten som finns i Stora kapellet i domkyrkan. En tidstypisk skulptur där "arkitekten" låter valvet vila på hans axlar.

Att resa runt med medeltida ögon är populärt, det finns få hela miljöer bevarade. Därför borde boken om det medeltida Gotland bli minst lika populär som de tidigare guideböckerna.

EN NY BOK

Det medeltida Gotland - en arkeologisk guidebok

av Anders Andrén

Historiska Media 2011

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!