En antologi om kulturens roll i den Svenska kyrkan

"Respekt skall visas för kyrkorummet. Utställningar, konserter och möten och annat får inte äga rum i kyrkobyggnader om det är ägnat att vålla allmän förargelse eller kan uppfattas kränkande mot den kristna tron." (Ur ett kyrkopolitiskt handlingsprogram)

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-05 04:00
Enligt den senaste statistiken producerades cirka 2 600 konserter i Svenska kyrkans regi förra året.
För några veckor sedan presenterades boken "Kultur och kyrka - på väg mot en kulturteologi". En bok som vill inbjuda till ett samtal om kulturens roll och kulturteologi i Svenska kyrkan.
Redaktör för boken har Mikael Larsson varit, kulturhandläggare i Svenska kyrkan på nationell nivå. De 22 bidragen har samlats under rubrikerna "Lägesbeskrivning", "Bildkonst","Litteratur", "Musik", "Film och teater" samt "Utblickar".

*
Boken försöker inte göra några definitioner om vad kultur är, utan det är varje skribent som fått formulera sin personliga kulturteologi, något som öppnar för vidare samtal och dialog i den lokala församlingen.
Bland skribenterna återfinns namn som biskop Caroline Krook, tonsättaren Karin Rehnqvist, författaren Christine Falkland, kulturjournalisten Gunilla Kindstrand och teologen Mikael Mogren. Den sistnämnde för övrigt aktuell med sin och Mohamed Omars bok "Vem är du? - en muslim och kristen samtalar".
Många kommer säkert ihåg Mikael Billemar som prästvigdes för Visby Stift i början av 1990-talet och som därefter var verksam i Alva pastorat. Billemar tjänstgör numera som präst i Motala. Han medverkar regelbundet som krönikör i "Länstidningen Östergötland", föreläser på temat rock och religion samt är kapellmästare i den keltiska folkrockgruppen "The Priest and His Mates".
Billemar skriver bland annat i sitt bidrag i boken "Vi i kyrkan måste kunna vistas på den språkliga och symboliska arena där många människor idag befinner sig, för att kunna kom till tals med människor i en ömsesidig och respektfull dialog kring livets djupaste frågor."
Han menar också att populärmusiken utgör ett fantastiskt förråd av möjligheter när man skall möta, kommunicera och försöka förstå i synnerhet yngre människor.

*
I ett spännande bidrag med rubriken "Om konstens kreativa tystnad. Om människans behov av tysta rum" skriver teologen Maria Essunger bland annat om sekulariseringen som ett möjligheternas begrepp. Hon menar att även om "avkristning" är en möjlig synonym till begreppet sekularisering så är en annan synonym "religiös förändring", ett begrepp som Essunger menar bättre kan fånga upp de positiva effekterna av sekulariseringen med ett fokus på individens rätt till självbestämmande.
Intressanta tankar som borde kunna stimulera till fruktbärande reflektioner i en diskussion där just uttrycket sekularisering ofta får stå som en grundläggande förklaring till, och ibland enda förklaring, till det mesta av en negativ utveckling för kyrkan i dagens samhälle.
I en tid då Svenska kyrkan allt tydligare öppnar sig för andra kulturuttryck än de traditionella utgör antologin en av få böckerna som försöker fånga upp den linjen och ge ett tydligt bidrag till den fortsatta diskussionen.
De inledande raderna kommer från Sverigedemokraternas kyrkopolitiska program, det kanske är dags för fler aktörer att formulera sig?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!