Ella vann Rockskallen - jobbar för jämlikhet

Rockskallen på Hamnplan 5 i lördags var länge en mansdominerad tillställning. Men det blev damernas afton till slut ändå, för årets Rockskalle ger GA till pop- och rocklinjen Ella vid folkhögskolan i Fårösund. En musikutbildning bara för tjejer.

Stolta. Lise Axelson och Lina Bronner från Ella pop & rock tog stolta emot Rockskallen, som delades ut vid galan på Hamnplan 5 i helgen. GA:s redaktionschef Ulrica Fransson Ingelmark framhöll Ellas betydelse som en plantskola för unga kvinnor som vill förverkliga sina rockdrömmar.Foto: Joel Nilsson

Stolta. Lise Axelson och Lina Bronner från Ella pop & rock tog stolta emot Rockskallen, som delades ut vid galan på Hamnplan 5 i helgen. GA:s redaktionschef Ulrica Fransson Ingelmark framhöll Ellas betydelse som en plantskola för unga kvinnor som vill förverkliga sina rockdrömmar.Foto: Joel Nilsson

Foto: joel nilsson

Kultur och Nöje2011-01-31 04:00

- Jätteroligt. Vi behöver synas. Ska vi nå en jämlik musikscen måste medvetenheten öka på alla nivåer, säger läraren och initiativtagaren Lise Axelson.

Hon passade på att tacka sina coola och begåvade elever när hon tillsammans med läraren Lina Bronner tog emot priset vid midnatt på lördagen.

Det fanns några till att uppmärksamma:

- Tack även till juryn. Ni har gjort ett jättebra val. Och tack även till världens bästa folkhögskola.

Lise Axelson har enträget arbetat på för att bryta den manliga dominansen inom musikbranschen.

För henne är Ella en fråga om demokrati, en grundläggande möjlighet för kvinnor att få samma utrymme som männen i musikbranschen.

- Mannen är fortfarande normen. Det har hänt saker på senare tid, men det återstår ännu mycket jobb för att bryta den manliga strukturen i musikbranschen, säger Lise som 2007 fick pris som "årets folkbildare" av Gotlands bildningsförbund.

Musiklinjen Ella fanns med redan när folkhögskolan startade i Fårösund 2004.

Nu är utbildningen tvåårig. Under den tiden ska eleverna lära sig att stå på scenen, rodda turnéprylar och lära sig om ljus och ljud och låtskrivning.

Dessutom ska de tillägna sig branschkunskap och genusteori.

- Utbildningen har uppmärksammats. Förra veckan var ett tv-team från Frankrike här och filmade. De var överväldigade, berättar Lise Axelson.

Eleverna från Ella har förändrat musikklimatet på Gotland. De syns lite varstans, bland annat på Almedalsbibliotekets öppna scen, på små turnéer och enstaka spelningar i Visby.

- Att hitta ställen att spela på är ett problem som vi delar med killarna. Det är trist att det inte finns självklara scener för livemusik, säger Lise Axelson.

Närmast kan man höra ett av banden, Mud Walk, spela på Fornsalens after work i slutet av februari.

- Mud Walk sticker sedan på turné till Finland, men kommer tillbaka i början av mars. Då ska hela musiklinjen vara med på Kulturhuset i Stockholm. Den 5 mars blir det en heldag med bara tjejer på scen, berättar Lise Axelson.

För att ytterligare bredda utbildningen startade man projektet Ella productions förra året.

Projektet syftar till att öka kvinnors möjligheter att utveckla och genomföra idéer inom musikbranschen och det finansieras av Folkbildningsrådet. Inom projektets ram har man bland annat startat ett skivbolag.

- Vi släpper första skivan i maj. Det ska bli jättespännande, säger Lise Axelson.

Eleverna i årskurs två har även spelat in två radioprogram som sändes i P3 förra året.

Utbildningen är nu inne på sitt åttonde år sedan starten. Lise Axelson har med stort intresse följt hur det har gått för de tidigare eleverna.

- Vi håller ihop i ett nätverk. Nästan alla som gått utbildningen är med. Det är många som fortsätter med musiken, antingen solo eller i band.

- En del arbetar som lärare. Några har startat studiecirklar för tjejer, berättar Lise Axelson.

Mycket arbete återstår. Lise Axelson nämner förra årets P3-guldgala som ett skräckexempel.

- Den var ju totalt mansdominerad, trots att det fanns gott om kvinnliga artister som var värda att lyftas fram.

- Vi måste fortsätta att jobba. Vi måste höras och synas mer än killarna, om vi ska nå en jämlik musikscen, säger Lise Axelson.

2011 är åttonde året som GA delar ut Rockskallen. De första sex åren delades priset ut till artist eller band som gjort den bästa livespelningen. Då var priset tvådelat, ett rikspris och ett lokalt. Vinnare de första åren var:

2004

Tony Clifton (lokalt)

Marit Bergman (riks)

2005

Junipher (lokalt)

Entombed (riks)

2006

Bloodride (lokalt)

The Soundtrack of our lives (riks)

2007

Stereo Generator (lokalt)

Christian Kjellvander (riks).

2008

Rebels (lokalt)

Crucified Barbara (riks)

2009

Ravens of Eden (lokalt)

Miss Li (riks)

Förra året ändrades kriterierna för priset, som numera delas ut till den som gjort en berömvärd insats för det gotländska musiklivet.

Priset 2010 delades ut på Vadstuckfestivalen till arrangören Timas Eliasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!