Elever gör utställning om arkeologi i dagens samhälle
Utgrävningarna vid Ajvide har haft stor betydelse för att utveckla arkeologiutbildningen vid Högskolan på Gotland till en av de två bästa i landet.
Gunilla Runesson arbetar som lärare på avdelningen för arkeologi och osteologi på Högskolan och har handlett eleverna när de jobbat med utställningen som också görs till minne av Inger Österholm som gick bort 2007.
Foto: Bengan Zettergren
I går eftermiddag var det vernissage med mingel för utställningen "Oss människor emellan - en arkeologisk resa till stenålderns Ajvide" som kommer att pågå vårterminen ut. Eleverna läser just nu kursen "Arkeologi i dagens samhälle" och där ingår också att förmedla historien.
Som en del i arbetet kommer de även att arrangera ett symposium i ämnet där man bjudit in bland annat doktorander som studerat vid högskolan eller de som arbetar med material från Ajvide-grävningarna.
*
Utställningen beskriver hela arbetsprocessen vid en utgrävning och sedan hur det arkeologiska materialet utvärderas. Bland annat beskrivs grävningsmetoder och den utveckling detta arbete genomgått under senare tid, bland annat med datorernas hjälp.
Här får man veta lite om mycket, om hur animaliska rester kan kartläggas genom fosfatkartering, hur man kartlägger ett område med infraröd fotografering och georadar för att hitta fynd i marken. Andra moderna hjälpmedel som pollenanalys eller keramikdatering genom så kallad termoluminiens och hur C14-metoden utvecklats.
Självfallet har nya databaser och modern datahantering avsevärt underlättat arbetet även om det är skärslevar och såll som fortfarande gäller ute i fält.
*
De 24 eleverna i årskurs två försöker ge så bred och populär bild som det är möjligt av utbildningen och de har arbetat i fyra grupper med utställningen.
Framför allt har de försökt göra sig en bild av livet på Gotland under stenåldern, hur riterna och det vardagliga livet hängde ihop och även försöka ta död på myten att Gotland var en isolerad plats.
Fynden visar klart hur man även under den här tiden haft rikliga kontakter och utbyte av varor med människor på andra sidan havet. Etnoarkeologi är ett populärt uttryck och speglar väl vad eleverna sysslar mycket med. Även om gotländska fynd av båtar från stenåldern inte existerar - ännu så länge - så är det självklart att människorna under stenåldern rodde eller seglade över vattnet.
Fynd från gravar och boplatser berättar mycket om djurlivet, både det tama och det vilda, genom alla benfynd. Björn och bäver har aldrig funnits i vilt tillstånd på Gotland och igelkotten tog människan med sig hit när Gotland befolkades.
De arkeologiska resultaten är entydiga - Ajvide var ingen isolerad stenåldersboplats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!