Duva över dopfunten i Fröjels kyrka

Kultur och Nöje2008-07-21 04:00
Den inventering av de gotländska kyrkorna som pågått sedan mitten av 1990-talet närmar sig nu sin fullbordan. Ledare har varit länsantikvarie Joakim Hansson, med Birgitta Lerberg som chef för fältarbetena. Allteftersom de utförliga inventarieförteckningarna med foton och beskrivningar av kyrkornas samtliga föremål blir färdiga överlämnas de till vederbörande kyrka.
Förra söndagen var det Fröjels tur. Efter en söndagsmässa med predikan av Klinte pastorats kyrkoherde Kent Österdahl lämnades ordet till inventeringens initiativtagare Wiveka Schwarz. Hon berättade att hon fick uppslaget i samband med en utställning i fornsalen om de kyrkliga syföreningarnas verksamhet vid firandet av jubileet av Uppsala möte 1593.
En genomgång av de hundratals gåvor som öns 125 kyrkliga syföreningar under årens lopp skänkt sina kyrkor, bland annat 17 brudkronor, inspirerade till en genomgång av kyrkoinventarierna på ön i sin helhet.
Birgitta Lerberg presenterade sedan skatterna i Fröjels kyrka och gav goda råd för deras skötsel och vård. Hon varnade bland annat för att blåsa bort dammet på föremålen med hårtork eller dammsugare. I en kyrka hade man försökt rengöra sitt votivskepp på det viset, med den påföljd att kyrkan fick en sats plockpinnar som en skeppskonservator fick ta hand om för att pussla ihop igen.
En av kyrkbänkarna hade på 1600-talet varit reserverad för skeppsfolk från Rostock, en nordtysk stad som tydligen hade handelsförbindelser med hamnen i Fröjel. På den gulmålade predikstolen hade man härom året vid en restaurering upptäckt årtalet 1604. Den duva som på andra predikstolar sitter under predikstolstaket är i Fröjel placerad över dopfunten. Den flyttades därför att långa präster slog huvudet i duvan, där den svävade över huvudet på predikanten.

Fröjel har också en Mariabild i form av en träskulptur med krona av metall. Den är en kopia av kyrkans madonnabild från 1300-talet, som nu förvaras i fornsalen. Den är snidad av Fred Fleming och färgsatt av Carl Henrik Eliason. Kopian kostade 1994 när den tillverkades 50 000 kronor plus moms. Fröjel kyrkas likvagn, som visades på bild, gick med material och allt på 100 kronor. Men det var i början av 1900-talet.
På bild fick de närvarande också se det timglas, som fanns i kyrkan redan 1681 men nu är trasigt och deponerat i fornsalen. Birgitta Lerberg undrade om inte församlingen borde anskaffa ett nytt. En timglastillverkare finns ju att tillgå på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!