Drömmen om ett blommande paradis

Kultur och Nöje2007-02-22 06:00
I KONSTEN står blommorna för andra saker än i naturen. Med utställningen "Blomsterspråk" försöker Nationalmuseum dechiffrera några av konstblommornas betydelser.
- Jag sökte något organiskt, något som levde, förklarar den norska konstnären Line Bergseth, som målat blommor i femton år. I tömda vinflaskor står hennes färska alstromenior.
Blomvattnet ändrar sakta färg genom skiftande belysning, och blommorna ska bytas var fjortonde dag.
Men det är framför allt blomstermålningar, planscher, keramik och lite fotografi som ställs ut på Nationalmuseum. Kronologiskt börjar blomsterresan i holländskt 1600-tal, i porträtt av botaniska trädgårdar och i drömmar om paradisets lustgård.
Linnéåret till ära har Nationalmuseum engagerat en botniker som studerat konstnärernas stilleben och gjort små kartor: ängsnäva, turkisk gulros, påfågelöga, ängssyra och surkörsbär ryms till exempel i Jan Davidsz de Heems 1600-talsbukett.
De botaniska planscherna från 1700-talet har utställningskommissarie Görel Cavalli-Björkman hängt granne med Robert Mapplethorpes moderna blomsterfotografi, båda från genrer som avbildar med vetenskaplig exakthet.
Görel Cavalli-Björkman visar hur impressionister som Manet tog stillebenmåleriet vidare.
Carl von Linné är navet i utställningen som också rymmer Alexander Roslins porträtt av den åldrade botanikern. Intill hänger en spansk smultronmålning från samma tid. Just smultronet ska ha botat den gamle Linné från hans hemska gikt, och åter gjort hans kinder rosiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!