Det privata och offentliga möts i Limés "Gringolandia"

När utställningen "Gringolandia" i dag öppnar på Konstmuseet ställer konstnären Torbjörn Limé ut ett tiotal verk som producerats under en femårsperiod, samtidigt sammanfattar utställningen hela hans konstnärskap.Med allvar och humor, klarsynthet och poesi, undersöker han vårt västerländska samhälle ur såväl ekologisk, ekonomisk som politisk synvinkel. Hans förhållningssätt till konsten är gränsöverskridande. Med basen i måleriet tar han oss med på en global resa tillsammans med fotografi, installationer, videoverk, musik och poesi.

Torbjörn Limés vackra färgfotosvit från Chile påminer om måleri.

Torbjörn Limés vackra färgfotosvit från Chile påminer om måleri.

Foto:

Kultur och Nöje2010-10-02 04:00
Initialt i Torbjörn Limés utställning "Gringolandia" leker han med det spanska ordet "gringo", spansktalande latinamerikaners benämning på vita nordamerikaner, som i det här sammanhanget blir en synonymt med den amerikanska och västerländska kulturen. Konflikten mellan syd och nord är också ett tema som genomsyrar hela utställningen.
För Torbjörn Limé är "Gringolandia" också synonymt med reggaekulturens "Babylon", det vill säga det västerland som står för konsumtion, utnyttjande och massförstörelse.

Ett års förpackningar
Med verket "My White Trash" har Torbjörn Limé skapat ett familjeporträtt sett från konsumtionens skräphög. Istället för att kasta sina sopor varje dag samlade han ett års förpackningar, en undersökning av den egna konsumtionen, den konsumtion som fått människor i syd att söka sig till nord - till "Gringoland".
Förpackningarna har fått ett måleriskt tillägg, med hjälp av fluorescerande färg samt blått och rött uv-ljus, i snörräta rader likt en rubiks kub.
Mer direkt ekonomiskt och politiskt kommenterande blir Torbjörn Limé i sina videoverk.
Dels "Zehn Minuten Lernprozess", en kommentar till ekonomen Milton Friedmans tester om hur konsumismen, den fria marknaden och kapitalismen tillsammans med arbetslöshet skulle lösa världens ekonomier, utan murar. I dag byggs åter nya murar mellan Syd- och Nordamerika och i Mellan östern.
Dels i parallellvideon "Zehn Minuten Studium: George W Bush besuckt Kopenhagen, Sommer 2005" och "Zehn Minuten Studium: George W Bush besucht Berlin, Summer 2002". På plats filmade Limé massprotesterna mot Bushs försök att skapa allianser för USA:s krig i Irak.

Noggrannhet
Mer stillsamt och poetiskt, men fullt av sprängkraft, är verket "Topografiska Definitioner", en serie oljemålningar på duk skapade under åren 2005-2010. Med fotografisk noggrannhet har han målat bilder som närmar sig det dokumentära svartvita fotograferandet.
Bilderna fungerar som klipp i historiens gång, ibland avgörande och drastiska, vissa kräver mera av reflektion, bilder som kompletterar varandra och ökar i styrka tillsammans. Exempelvis kackerlackan som sägs vara det enda djur som klarar en atombomb, vid sidan av kvinnan som fått betala priset för den radioaktiva strålningen.
Målningarna är Torbjörn Limés tolkning av tillståndet i världen men samtidigt en objektiv redovisning av det mänskligheten skapat och som nu hotar vår framtid.
Torbjörn Limé väjer dock inte för skönheten och det poetiska. Med fotosviten "La Panamericana", som upptar en hel vägg, visar han färgrika och vackra växter och blommor i norra Chile. Men även här har Torbjörn Limé fokuserat på de samhälleliga motsättningarna - gruvdrift kräver skövling.

1 400 provsprängningar
Text- och ljudverket "Poetry In Motion" i 13 kapitel får på ett signifikant sätt avsluta utställningen. Med en poetisk röst, och text på plexiglas, får vi lära oss alla kodnamnen på USA:s 1 400 provsprängningar i Nevadaöknen och Bikini-atollen i Stilla havet mellan åren 1945-1994. Ett mörkt och dystert innehåll som kläddes i vackra namn, ofta indianska. Ett försök till försköning av den folkgrupp som USA nästan lyckats utrota.
Torbjörn Limé, som sedan ett år är konstnärlig ledare för Gotlands Konstskola, har alltid verkat för att skapa en plattform för den icke-kommersiella konsten, att skapa möten med konsten istället för att se den som en vara. I det arbetet har han varit med om att skapa ett flertal konstscener, både i Sverige och utomlands.
Äntligen får vi vara med och ta del av hans konstnärskap - här hemma på Gotland. Utställningen visas till och med 23 januari 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!