Det ekonomiska läget är kritiskt för Romateatern
ROMATEATERN befinner sig i en akut ekonomisk kris. Uteblivna publikintäkter från årets sommarteater i Klosterruinen där Romateatern spelade Gogols "Revisorn", gör att teatern nu tagit kontakt med Tingsrätten för att göra en ekonomisk bedömning av ekonomin.
Romateatern som de senaste åren fått sina statliga och kommunala bidrag minskade från 900 000 till 300 00o kronor årligen har för 2008 ansökt om ett extra anslag från kommunen om 500 000 kronor för att klara ekonomin under innevarande år.
Denna ansökan ska behandlas av kultur- och fritidsnämnden den 16 september, men vid nämndens presidieberedning inför nämnden föreslås att ansökan avslås. Förvaltningen har också diskuterat denna ansökan med Kulturrådet och fått beskedet att Kulturrådet är beredda att anpassa sitt beslut efter kommunens.
- Det är ett tråkigt besked som inte gör det lättare att fortsätta med verksamheten, säger Romateaterns konstnärlige ledare Thomas Segerström.
Teatern redovisar i sin extra bidragsansökan sin egen undersökning varför publiken svek sommarens uppsättning och kommit fram till att det uteslutande beror på de ökade biljettpriserna, en prishöjning som teatern tvingats till i samband med att bidragen från stat och kommun minskat.
Teatern konstaterar med sin ansökan att biljettpriset, 350 kronor för vuxna och 220 kronor för ungdommar, nått smärtgränsen och att publiken sviker trots lysande recensioner.
Underskottet i ekonomin innefattar främst amorteringar på den nyinköpta publikläktaren och fakturerade arvoden och teatern har nu tvingats säga upp samtliga telefonabonnemang, biljettkassans växelsystem, samt sina kontorslokaler från den 1 september.
- Läget är allvarligt, säger Segerström, men vi måste fortsätta att diskutera med kommunen och kommunstyrelsen för att hitta lösningar inför framtiden. Om den insats vi gör för kommunen genom att upprätthålla ett kulturevenemang och förhållandet vad detta ger tillbaka till kommunen.
*
ROMATEATERNS rersurser är bottenskrapade och de två anställda, Thomas Segerström och producenten Christer Norrby, har inte tagit ut några löner det här året.
- Hade vi gjort det och inte planerat för en fortsättning, ja då hade konkursen redan varit ett faktum, säger Thomas Segerström.
Han menar att Romateatern gjort stora investeringar för framtiden, bland annat en publikläktare som teatern ekonomiskt fått bära helt ensamna. Teatern har dessutom tagit banklån för att klara sommaren.
- Vi var ju tvungna att fullfölja alla åtaganden och kontrakt trots att kommun och stat sänkte bidragen, säger Segerström som betonar att alla sommarens skådespelare fått ut sina löner.
Nu tänker Romateaterns ledning fortsätta att leta sponsorer inför framtiden och eftersom viljan att fortsätta är stor så hoppas Segerström att 20-årsjubileet nästa år kommer att ske med en Shakespear-pjäs.
- Samtidigt fortätter vi att förhandla med de entreprenörer vi har skulder till och hoppas till slut att kommunen inser vår nytta och ger oss rimliga bidrag så vi kan sänka biljettpriserna så att publiken hittar tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!