Det är bråttom nu
En av de större satsningarna på Gotland, som nästa år blir egen region, kommer att ske på kulturområdet. Med genomförandet av koffertmodellen kommer kulturpolitikerna på Gotland att överta även statens roll när det gäller fördelning av kulturpengarna, en sammanlagd pott på närmare 50 miljoner kronor om året.- Det är bråttom nu, att skapa den organisation som ska handlägga kulturen vid årsskiftet, att få ihop den kulturplan som krävs och som blir navet i verksamheten, samt även skapa nödvändigt medborgarinflytande genom ett gotländskt kulturråd, säger Lars Danielson.
Lars Danielson beskriver översynen av kultur och fritid. Personligen tror jag på en fortsatt sammanhållen kultur- och fritidsverksamhet, skriver Lars Danielson. Foto: Tommy Söderlund/Gt arkiv
Foto: Tommy Söderlund
- Det är så mycket som händer just nu och därför är det inte möjligt att rekrytera en ny kulturchef just nu. I samband med att vi blir region ska också en ny organisation för kultursektorn formas, därför kommer rekryteringen av en regional kulturchef att ske senare, säger Lars Danielson.
Nytt system
Av de fem regioner som i höst möter Kulturrådet för att göra verklighet av att statens roll regionaliseras är Gotland en. Det kräver ett nytt system att skapa regionala kulturplaner, det som är själva instrumentet och navet i hela kulturverksamheten. På Gotland skall 45-50 miljoner kronor förvaltas och ge invånarna ett rikt och flödande kulturliv.
Basen är Gotlands kommuns kulturpolitiska program och den avsiktsförklaringen som gjorts med Kulturrådet. Men hur kulturplanen ska se ut är ännu oklart.
När det gäller scenkonst har den indexuppräknats och det finns även pengar till projektledning för det planerade scenkonsthus som just nu utreds och där besluten tas i oktober. Om allt går som planerat står scenkonsthuset i gamla F-huset på Säveskolan klar 2013 och ett nytt bolag är bildat.
Här är det tänkt att det ska ske en samlokalisering av Länsmusiken, Länsdansen, Länsteatern, kulturföreningen Roxy, Kulturskolan med väl tilltagna replokaler för hela Gotlands teater-, dans- och musikliv. Ett kulturhus för scenkonsten som ska bli öns kulturella centrum och mötesplats, tekniskt rustat för ändamålet där det också finns möjligheter att inhysa privata kulturföretag, som Dansskolan, Gotland artist och filmproduktion.
Här ska också finnas utrymme för kulturkonsulenterna inklusive Film på Gotland.
Kulturarvet
Kulturplanen handlar också om det gotländska kulturarvet. Här hoppas man också på en konsulenttjänst.
Filmområdet ska också räknas in i kofferten och ett mål är också att skapa en årlig filmfestival, ett möte mellan öst och väst, också för att förtydliga Gotland roll som internationell kulturmötesplats.
Sedan tidigare finns de tre centrumbildningarna, BAC, Författarcentret och Tonsättarcentret.
- Kanske är det nu läge att skapa ett samlat residensområde, nu startar ju även Bergmangårdarna sin verksamhet och sedan tidigare har vi Konstskolan och Riksutställningar. Om även alla dessa områden ska in under kofferten, så måste vi skapa tydlighet tillsammans med Kulturrådet, säger Lars Danielson.
Tydlighet måste skapas när det gäller samtidskonsten, hur Konstmuseet ska kunna möta en ny publik. Därför är det viktigt att främjandeverksamheten, det vill säga konsulenttjänsterna, fokuseras i kulturplanen.
Ett kommande kulturråd på Gotland kommer att få en viktig uppgift, oavsett om detta ska innehålla politiker, eller om de ska arbeta var för sig.
- Det gäller att säkra den konstnärliga friheten och vi måste ha tydliga överenskommelse mellan alla parter, menar Lars Danielson.
- Här är vi inte så oroliga som man är på andra håll i landet. Och nu har vi hösten på oss att hitta rätt körplan så vi kan serva medborgarna och bli överens med utövarna, säger han.
Tankar förs att kulturföreningen Roxy ska bli regional kulturproducent. Detta förordas i dag både av kulturförvaltningen och nämnden.
- Det gäller nu för kommunen som helthet att skapa ekonomiskt utrymme för den här processen. Nämnden har fått indexuppräkning med cirka en halv miljon, lika mycket kan kultur- och fritid ta från det egna kapitalet och så hoppas vi att det blir lika mycket regionala utvecklingsmedel för att lyfta kultursektorn, säger Lars Danielson.
Stärkt roll
Samtidigt ser kommunen över den egna organisationen, ett arbete som tyvärr blivit försenat. Kultur- och fritidsnämnden vill hålla ihop kultursektorn oavsett det gäller kommun- eller regionfrågor.
De vill samtidigt stärka kulturchefsrollen, en tjänst som ska företräda och synliggöra regionens kulturliv.
- Det är nog viktigt att hålla samman och ge kultur- och fritid en större kulturprofil med en utpekad kulturchef, en rekrytering som bör komma igång snarast, menar Lars Danielson.
- Vi har förmodligen ett bra utbud av kultur att värna, säger Lars Danielson och pekar på de frågor och
intervjusvar förvaltningen fått in.
Ketchupflaska
Han pekar också på den demokratiska processen i kulturfrågan där kulturfrukostar och årliga kulturting är ett styrmedel, liksom övriga temamöten som arrangeras med studieförbunden och hembygdsrörelsen.
- Vi håller i en ketchupflaska och under hösten ska hela proppen lossna - men det är många samråd kvar att avverka innan vi är i mål, säger Lars Danielson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!