Den svenska korvkioskens historia äntligen i skrift
Nu har den svenska korvkioskens - också känt under sitt moderna alias gatuköket - historia från lådförseddda försäljare till mer restauranglika anläggningar - äntligen kommit i bokform.
Det är Leif Eriksson som skildrar detta fenomen som stått emot senare års snabbmatsinvasion från främst USA. Han gör det i volymen "Korv, mos och människor" (Wahlström & Widstrand).
En historia alla varit delaktiga i utan att egentligen veta om det. För än i dag är för många den enkla korven med bröd höjdpunkten på exempelvis ett idrottsevenemangsbesök.
Själv minns man spänningen när grillkiosken innanför Söderport införde moskulor som tung nyhet. Och vad var det undertecknad längtade mest efter i svensk mat när man varit ute en månad kors och tvärs i Europa under interrailperiodens gyllene startår - jo, en korv med mos och räksallad.
Leif Eriksson kopplar ett seriöst totalgrepp om ämnet. Han berättar korvkioskens historik. Allt från hur korvmadammerna (de första korvgubbarna var nämligen kvinnor) på Stockholmsutställningen 1897 blev till dagens kedjeföretag och storindustri.
Inledning sker med att Lasse O´ Månssons-Bertil Petterssons absurda dialog "Korven" som återges i sin helhet. Ni vet den där med "Tack, inte så mycket korv".
Tunga och klassiskt obligatoriska tillbehör som bröd, mos, senap och ketchup får egna kapitel. Till och med den sentida släktingen hamburgaren (i svensk tillverkningstappning) får några sidor. Liksom tillhörande drycker där förstås Pucko är nummer ett.
Och branschen fortsätter förstås att utvecklas. På senare år har exempelvis danska kedjan Pölsemannen gjort entré. Och för detta krävdes regeringsbeslut 1993 för att få sälja de så beryktade rödfärgade korvarna.
Och invasionen av utländska kryddkorvar verkar aldrig ta slut. Och i detta sammanhang kan konstateras att en fördel för i alla fall en etablering av en Lidl-butik i Visby med sig: i deras standardsortiment ingår Nürnberger bratwursten.
Numera har korvkioskerna och deras upphovsmän till och med blivit etablerad och erkänd kultur.
I Solna står ortens klassiske "gubbe" Korv-Ingvar (Rogell) faktiskt staty.
Boken innehåller också ett bildmaterial som är dels historiskt dels avbildar levande korvkiosker över hela landet.
Boken är förstås ett måste för den som är intresserad av detta sekelgamla och ursvenska fenomen korvkiosken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!