Programmet har många olika infallsvinklar, men en utgångspunkt är teaterföreställningen Stalins skitiga näsduk, på Hemsegården, som avslutar dagen.
- Utifrån den här föreställningen har vi tänkt oss ett underliggande tema, demokrati och diktatur, och även resursfördelning, säger Åsa Akre, Sudrets teaterförening, en av många arrangörer.
Starka ledare
Det har rapporterats att unga människor i dag värderar en stark ledare högre än demokrati, något som arrangörerna till Internationella dagen haft i åtanke vid planeringen.
- Det finns så mycket starka strömningar i hela Europa i dag. Om man tänker att det är viktigare med en stark ledare än demokrati så tror jag att man inte förstår vad det skulle innebära att leva i en diktatur.
Under dagen deltar flera personer som kan vittna om hur det är att leva i länder där demokrati och mänskliga rättigheter inte är en självklarhet.
Exempelvis berättar Tito Silva om sitt liv i Chile och Milan Kuzeljevic, fotobollstränare i FC Gute, om hur det var att växa upp i forna Jugoslavien.
De är bara några exempel på "levande böcker", det vill säga personer som berättar om sina liv och erfarenheter. Liksom föreläsningarna är levande böcker alltid 45 minuter långa, men antalet som lyssnar är färre.
Christina Gamstorp kommer att föreläsa om Åskådarens ansvar utifrån sina erfarenheter i 1930-talets Tyskland.
Bland utställningarna och bokborden kommer bland annat Gotlands FN-förening, Amnesty och Röda korset att visa upp sina verksamheter.