De gotländska filmaktörerna drar åt olika håll

Kultur och Nöje2006-05-03 06:00
Sedan slutet av 1990-talet har två olika linjer inom film utvecklats på Gotland. Dels var det Elisabeth Edlund som drog i gång utbildningar i "Den rörliga bildens språk". Dels var det filmaren Arne Carlsson som såg möjligheten att bygga upp en filmateljé på KA3:s område när regementet lades ner.
Två eldsjälar som var för sig såg till att en helt ny lokal utvecklingsmöjlighet för Gotland byggdes upp. Med tiden har filmaktörerna på Gotland blivit fler och näringen har expanderat, mycket med hjälp av allmänna medel.
Gotlands kommun och staten har från 2001 fram till i dag tillsammans satsat över 40 miljoner kronor på filmproduktion på Gotland, men än så länge mest i den delen som handlar om kommersiell långfilm.
Den smalare, mer profilskapande, filmen har en helt annan budget att röra sig med och ingår i den kommunala rullande verksamheten. Det regionala resurscentret för film, Film på Gotland, har en driftbudget på 150 000 kronor per år.

*
I dag finns ett glapp mellan de olika filmaktörerna som många anser är olyckligt. På andra håll i landet där man satsar på film finns ett växelbruk där man satsar på både nya filmare och på den kommersiella filmen.
När Gotlands Filmfond var föremål för nytt beslut i kommunstyrelsen hoppades därför många på att fondens riktlinjer skulle göras om så att man tog ett helhetsgrepp om Filmön Gotland och inte bara riktade fokus mot den lönsamma filmen.
Men fondens inriktning är fortfarande helt inriktad på långfilmsproduktion i Fårösund. Ett beslut som var avgörande för verksamheten där.
Kustateljén har byggts upp till att bli en av landets bästa filmateljéer, men för att locka hit produktioner och göra sig känt med alla fördelar som finns på Gotland krävs en filmfond som grund.
Därmed fortsätter de olika filmaktörerna i sina parallella spår.

*
Gotlands Filmfond och Kustateljén anser inte att det går att formalisera ett samarbete eftersom alla aktörer har helt olika verksamheter, mål och finansieras av olika intressenter. En fast organisation för samarbete och samverkan skulle begränsa istället för att utveckla och berika.
GT har försökt ta ett grepp om filmsatsningarna som gjorts på Gotland de senaste åren. Vi har talat med de olika aktörerna och deras syn på "Filmön Gotland".
Vi börjar i dag med att beskriva Gotlands Filmfond och Film på Gotland och deras företrädares syn på utvecklingsmöjligheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!