De återger slaget om Visby

Projektet Battle of Wisby vill borga för exakt historisk autencitet under årets Medeltidsvecka. I Östergravar står nu ett verklighetstroget härläger, där historiska återskapare från många av världens hörn samlats för att återge de gotländska slagen mot Waldemar Atterdags armé år 1361.

Gör sig redo. Bågskytten Martin Wahllgren provar rustningen på Mika Keskitalo inför slagen på torsdag och lördag.

Gör sig redo. Bågskytten Martin Wahllgren provar rustningen på Mika Keskitalo inför slagen på torsdag och lördag.

Foto: Linda Berglund

Kultur och Nöje2011-08-09 04:00

Slagen återges i Mästerby på torsdag och vid Östergravar utanför Visby ringmur på lördag inför publik, som man hoppas skall dra till sig tusentals åskådare.

Peter Ahlqvist, pressansvarig för projektet Battle of Wisby, visar runt i det medeltida lägret som ser ut som ett museum ute i det fria. Vid entrén får åskådaren bevittna ett stort antal handsydda tält, med förlagor från perioden år 1300 till 1400. På området cirkulerar deltagare som gestaltar de olika samhällsklasserna. Från enkla soldater som sover på halmbäddar på marken, till fullt utrustade riddare med möblerade tält. Barn springer runt och leker, några hästar står och betar i det gröna gräset.


"Får känna sig för"
Projektet realiseras med stöd från olika fonder och samarbetspartners som Historiska museet, Gotlands museum och Högskolan på Gotland och har en stark museipedagogisk inramning.

-  Vi har ingen guide på plats, utan det hela går ut på att besökarna själva skall gå runt och känna sig för, prata med de som bor i tälten, prova en hjälm och se hur en exakt riddarrustning från medeltiden såg ut, säger Peter Ahlqvist som inte vill tumma på exaktheten i de medeltida attributen.

Inför Medeltidsveckan har projektgruppen bland annat sammankallat till en fotomönstring.

-  Alla som varit intresserade av att delta och bo i härlägret har fått skicka in bilder på kläder, tält och utrustning för godkännande. Vi har även haft några kontroller på plats för att inte några opassande föremål skall synas i lägret. Mobiltelefoner, tatueringar, färgat hår och glasögon är inte det besökarna skall få se när de kommer hit.

I lägret bor deltagare från Italien, Tjeckien, Polen, Tyskland, Nederländerna och de nordiska länderna. Många av dem har träffats på liknande evenemang runt om i Europa och lärt känna varandra genom sitt gemensamma intresse för att praktisera ett historiskt levnadssätt och bildat ett mer eller mindre organiserat nätverk.

Peter Ahlqvist har själv varit aktiv inom folkbildande verksamhet med fokus på det sena 1300-talet sedan 2003. Hans främsta kompetens ligger i kunskap om materiell kultur via arkeologiska, historiska och konsthistoriska källor. Till vardags jobbar han som chefredaktör för BBC Historia i fokus i Växjö. Sedan åtta år tillbaka har han jobbat ideellt med Battle of Wisby.


Mött kritik
Målet för projektet är att på ett tillgängligt sätt förmedla historia till en bred publik, med syfte att genomföra ett värdigt högtidlighållande av händelserna på Gotland 1361. Åskådarna av slagen i Mästerby och Östergravar ska ges möjlighet att tillsammans med deltagarna på stridsfälten få tillfälle att reflektera över stundens allvar.

Men lägret har mött kritiska röster som anser att man inte skall återskapa krigshändelser, bland annat i samband med att projektgruppen sökt finansiella medel och medverkat i media.

-  De har missuppfattat våra avsikter med Battle of Wisby. Av samma anledning som vi inte skall glömma Förintelsen, skall vi inte glömma det som hände på Gotland 1361. I Sverige har vi varit förskonade från krig i snart 200 år, men man skall inte ta fred och frihet för givet. Vi gör detta för att människor inte skall glömma sin historia och med respekt för de offer som dog i samband med slagen, säger Peter Ahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!