Dags för 19:e orgeldagarna på Gotland
I morgon, onsdag, inleds Gotlands orgeldagar för 19:e gången och fokus ligger dels på orgeln som liturgiskt redskap men också på att visa upp de fina, äldre orglarna som finns på landsbygden.
På fredagen återinviger domkyrkoorganist Claes Holmgren orgeln i Stenkyrka kyrka som genomgått en ordentlig renovering.
- Det är en mycket fin orgel, ursprungligen byggd 1789 av Johan Sundström för Hällefors kyrka i Västmanland. Det går mycket mode i orglar och när man 1880 inte längre ville ha orgeln så kom den till Stenkyrka, berättar Claes Holmgren.
Med tiden kom orgelns värde att omprövas och nu tillhör den enligt Holmgren ett av de finaste äldre instrumenten på ön, näst efter Bunge-orgeln. Bunge kyrka står också värd för en lunchkonsert på torsdagen med Larisa Bulava från Riga.
Hon inviger även orgeldagarna på onsdagskvällen med en konsert i Sankta Maria domkyrka.
- Vi har en starkare östersjökoppling än vad vi har haft tidigare år, säger Tomas Fors som arbetar administrativt med musikverksamheten i domkyrkan. Förutom Larisa Bulava så kommer Svend Prip från Danmark och Jaroslaw Bazylewicz från Polen samt en polsk stråkkvintett, "Multicamerata" som på lördagen spelar med Gotlands blåsarkvintett.
Ett spännande och lite annorlunda inslag blir det när Bengt Sydmark från landskrona spelar en manuell klockspelskonsert på domkyrkans klockspel. Han har avlagt klockspelarexamen vid den Skandinaviske klokkenistskolen i Lögumkloster, Danmark.
Det är Nordens enda skola där man kan lära sig spela kyrkoklockspel.
Under söndagen bjuds musik med organisten Hauke Ramm från Stade i Tyskland som på finalkvällen spelar allt från Johann Sebastian Bach via Johannes Brahms och Arvo Pärt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!