För 20 år sedan lämnade han den gotländska musikscenen, om två veckor återvänder han. Dag Franzén har efter många år utomlands, som generalsekreterare för en internationell musikorganisation, bestämt sig för att flytta hem. Från och med april månad blir han ny chef för Gotlandsmusiken.
Många gotlänningar känner igen hans namn från 70- och 80-talets musikliv på ön. Han var med och startade bandet "Di sma" som senare utökade sitt namn till "Di sma undar jårdi". Gruppens ursprungsmedlemmar var alla vikarier på posten i Visby och började lira bluegrass tillsammans.
- Det var kul med en annan slags musik och vi spelade mycket, berättar Dag Franzén som från barnsben var skolad inom klassisk musik.
- Jag fick en fiol när jag var sju år. Mina föräldrar var väldigt intresserade av klassisk musik, men det var inte så kul att spela det själv.
Det stora musikaliska uppvaknandet kom istället sju år senare när Dag åkte på en språkresa till England.
- Någon sa "ta med dig fiolen och spela något svenskt för dem". Jag tog med mig ett låthäfte med folkmusik från Sörmland och då upptäckte jag det. Den resan spelade jag 60 procent av tiden och så blev det lite språk, säger han.
Folkmusik kom även att bli det som han senare blev förknippad med när han träffade Lena Björk och de under många år spelade tillsammans. Det var även så han kom i kontakt med Jeunesses Musical där han senare skulle göra karriär. Den världsomspännande musikorganisationen för ungdomar besökte Visby.
Redan innan dess hade Dag Franzén, förutom att hoppa in som musiklärare i Fårösund, försökt att stödja ungdomar genom att starta en helt ny tävling. Musik Direkt, som ännu håller på och hade länsfinal i helgen, startades 1986 av bland andra Dag Franzén.
I början på 90-talet gick så flyttlasset till Bryssel, där jobbet som generalsekreterare i Jeunesses Musical väntade.
- Det var ett spännande jobb. Jag älskar klassiskt, men musik måste spegla ungas behov. Mitt jobb bestod i att öppna och ge förståelse för andra musikstilar, i en organisation där det varit mest klassiskt, säger Dag Franzén.
Förändring är med andra ord inget som Dag Franzén räds och att locka nya talanger till musiklivet är vardagsmat för honom. Saker han garanterat kommer att få användning för i sitt nya jobb på Gotlandsmusiken.
- Vi måste se över var vi gör mest nytta och hur vi behöver marknadsföra oss. Gotlandsmusiken har haft i stort sett samma målplan sedan starten, säger han.
När han pratar om Gotlandsmusikens framtid återkommer han hela tiden till olika samarbeten, även utanför Gotlands och Sveriges gränser. Det är där Gotlandsmusiken kan utvecklas, tror han.
- Vi måste ge mer stöd till unga och barn. Det är något jag har jobbat med hela livet, säger han.
Som exempel på framtidsprojekt nämner han korttidsutbildningar på olika instrument, digital musikproduktion och mentorskap.
- Man kan tänka sig att proffsmusiker hjälper olika band. Det finns väldigt mycket kompetens på Gotlandsmusiken som man inte utnyttjar i dag, säger han.
De tre senaste åren har Dag Franzén bott i Barcelona tillsammans med familjen. Med jämna mellanrum har han rest till södra Afrika, där han arbetat med ett biståndsprojekt för musikintresserade ungdomar.
- Att hålla på med musik i Afrika är verkligen lågstatus. Folk tycker att man borde skaffa ett riktigt jobb och så kan det vara här också. De som lirar i pop- och rockband tar till slut ett jobb på en datorfirma eller kommunen. De drömmarna skulle kanske ha haft en bra chans. Jag tror mycket på den svenska musikindustrin, säger Dag Franzén.