Bygdegårdsdans

Musik och konst, musik och lyrik, musik och foto – Gotlandsmusikens blåsarkvintett brukar ha spännande sällskap med sig när man åker på sin årliga vårturné i bygdegårdarna.

Startklara. I kväll dansar Helena Högberg och Kajsa Franke tillsammans med Gotlands blåsarkvintett i Korsbygården, Lärbro. Det är premiären för en turné som på torsdag i nästa vecka når sin slutstation på Fårö.Foto: Rolf Jönsson

Startklara. I kväll dansar Helena Högberg och Kajsa Franke tillsammans med Gotlands blåsarkvintett i Korsbygården, Lärbro. Det är premiären för en turné som på torsdag i nästa vecka når sin slutstation på Fårö.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2010-02-16 04:00
I år blir det musik och dans, och då handlar det inte om den dans som normalt förknippas med bygdegårdar. Kvintetten får sällskap av Helena Högberg, ledare för Gotlands dansutbildningar, och hennes kollega Kajsa Franke på den tur runt Gotland som startar i Korsbygården, Lärbro, i kväll.

Blåsarkvintetten har satt ihop ett program med 1900-talsmusik av Dimtrij Sjostakovitj, Gustav Holst, Darius Milhaud, Ellen Lindquist, Carl Nielsen och Bo Nilsson. Till det framför Helena Högberg och Kajsa Franke nykoreograferade verk. Helena, med båda höftlederna utbytta efter en lång karriär som dansare och pedagog, kommer att framföra ett solostycke betitlad "På en höft".
- Nu gör det inte ont när jag dansar längre. Stycket är ett försök att spegla den sorg som smärtan förde med sig, och den lättnad jag känner nu, säger Helena Högberg som dansar till musik av Dimtrij Sjostakovitj.

Helena Högberg har även skapat en solodans för Kajsa Franke, till musik av svenskättade amerikanskan Ellen Lindquist. Hennes verk "Nakoda" berättar om en varghona som blir lovligt byte för jägare när den kommer utanför en nationalparks gräns i Kanada.
- Lars Linna framförde "Nakoda" på Tonsättarfestivalen, och musiken grep mig djupt, berättar Helena Högberg.
Nu förstärks musikens budskap genom dansen, men riktigt var Helena Högberg står i debatten om vargjakt vet hon inte själv.

Även om det är första gången Helena Högberg följer med på bygdegårdsturné så har hon och Gotlandsmusikens blåsarkvintett samarbetat flera gånger tidigare, bland annat i Hide då dansen byggdes upp kring Pye Engströms urholkade sten. Då utgjorde Bo Nilssons "Déjà Connu" musikalisk grund för föreställningen. Stycket framförs under bygdegårdsturnén också, även denna gång med dans.

Tidigare år har Blåsarkvintetten samarbetat med Jan Brunius (konst), John Andersson (lyrik) och Svante Hedin (foto). Även gitarristen Krister Dahlström har varit med ett par år. I Gotlandsmusikens blåsarkvintett ingår Lars Linna, flöjt, David Nisbel, oboe, Magnus Dungner, klarinett, Zbigniew Jakubowski, fagott och Tomas Danielsson, horn.
Så här ser
turnéschemat ut:
Tisdag 16 feb kl 19.00: Korsbygården, Lärbro
Onsdag 17 feb kl 19.00: Fröjel Bygdegård
Torsdag 18 feb kl 19.00: Hamra bygdegård
Lördag 20 feb kl 19.00: Almedalsbiblioteket
Tisdag 23 feb kl 19.00: Halla, Broe Bygdegård
Onsdag 24 feb kl 19.00: Östergarn bygdegård
Torsdag 25 feb kl 19.00: Fårö bygdegård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!