Kultur- och fritidsnämnden föreslår ett ökat anslag i linje med Bungemuseets ansökan.
- Inget beslut är fattat, men det är goda nyheter som vi hoppas blir verklighet. Frågan är vad som händer i framtiden, utan regionala kulturpengar säger museiföreståndare Maj-Gun Blomberg.
För 2011 behöver Bungemuseet en miljon kronor i anslag för löner och underhåll.
- Utan politiskt beslut om finansiering är Bungemuseets konkurs ett faktum inom ett eller två å, slår Maj-Gun Blomberg fast.
I Bungemuseets budget för 2011 saknas pengar för avtalsenliga löner och underhåll av byggnader.
Fyra lågt avlönade personer arbetar året runt och får under sommarsäsong hjälp av ideella museivärdar och guider.
Dessutom behövs kompetens som kostar för att säkra kvalitén i inre och yttre verksamhet.
Att Bungemuseet behöver bibehållna kommunala anslag för verksamhet och underhåll är ingen nyhet.
Stiftelsens styrelse och medarbetare har i skrivelser och ansökningar om årliga verksamhetsbidrag påtalat behovet av att finnas med i det som kallades "kulturpåsen".
- Men det var kanske nytt för våra kommunalpolitiker. Nu är det framtiden som gäller för Bungemuseet, förklarar museiföreståndaren.
Redan 2009, inför kulturkoffertens modell för regional fördelning av statliga kulturpengar som införs vid årsskiftet, skickade museet förslag till kultur- och fritidsnämnden om en formulering till regionalt uppdrag.
- Det var för att få möjlighet att komma med i diskussionerna om de framtida kulturpengarna. Svar uteblev men vi informerades att museet skulle komma med i diskussionerna inför 2011.
- Utifrån rådande situation som råder har vi bara kunnat tolka detta som att det inte funnits det minsta intresse från kulturnämnd och tjänstemän i Gotlands kommun att säkra det kulturarv som finns samlat på Bungemuseet, slår Maj-Gun Blomberg fast.
Hon påminner att 1906 blev Theodor Erlandsson hånad offentligt för sin tanke att starta ett kulturhistoriskt museum i Bunge.
- Efter 103 års verksamhet kan vi fråga oss om Bungemuseet hade haft en annan status i kulturpolitiska kretsar med annat namn och annan adress, men med samma innehåll.
Vid Bungemuseet förs daglig statistik över antalet besökare. Med 27 procents ökning var jubileumsåret 2007 en av de bästa säsongerna i museets historia. Under goda år på 1980-talet räknade museet in 66 000 besökare på en säsong.
-Det fanns en tid då vi klarade oss på entréavgifter, men det var innan husen behövde restaureras. De senaste årens bidrag från länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet har räddat jobbet för Bungemuseets snickare, förklarar Maj-Gun Blomberg.
Bungemuseet kan räddas från konkurs
Bungemuseets hot om konkurs kan avvärjas efter politiskt beslut om extra pengar 2011.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!