Brygghusloftet - ett lyft för Kungsgården

Ytterligare ett stort och viktigt steg att befästa Roma kungsgård som en kulturell mötesplats på Gotland är nu klart. Rent fysiskt har byggjobbarna lämnat munkarnas anrika gamla brygghusmagasin, som varit lite av en knäckfråga under Roma kungsgårds-projektets upp- och nedgångar, och kvar står ett stort nyrenoverat hus med vackra och ändamålsriktiga lokaler.

Foto:

Kultur och Nöje2007-11-07 04:00

Äntligen kan Roma kungsgård på allvar göra anspråk på att bli en kulturell mötesplats - året om och i ur och skur.

Här finns en brygghusvind som kommer att invigas med en månads kontinuerligt pågående julmarknad med gotländska hantverkare och konstnärer i fokus. På bottenvåningen finns utrymme för en caféteria och ytterligare lokaler som kan få många och skiftande användningsområden, bland annat loger, duschar och sminkmöjligheter för Romateatern och andra gästspel - hela året om.

*
Statens Fastighetsverk äger projektet med stöd av Gotlands kommun och EU-pengar från Mål 2 Öarna och det är Gotländska rum som sedan 2002 bedrivit verksamheten på Roma kungsgård som nu kommer att hyra hela området av Fastighetsverket. Cirka tolv miljoner har själva renoveringen av Brygghusmagasinet kostat, projektet drog ut på tiden för att den arkeologiska kartläggningen under golvet var så omfattande, och nu är allt dokumenterat.
Det nya Brygghusmagasinet planeras bli ett gotlandskonstens Mecka med årliga temautställningar under sommarperioden, den kommande sommaren blir temat - glas.
-Här har vi skapat en unik möjlighet att berätta och möta upp våra besökare med den gotländska historien och kulturen, säger Kenneth Täckenström, verksamhetsledare med Gotländska rum som uppdragsgivare.
Besökarantalet har vuxit via Gotländska rums olika verksamheter, bland annat design och produktion av hantverk, glasbruk med specialverkstäder, handelshus med försäljning, uthyrning för kulturella evenemang, och kungsgården är idag en av Gotlands största besöksplatser med cirka 1000 besökare dagtid under högsäsong (75000 besökare dagtid sommarhalvåret) vilket tillsammans med Romateatern ger cirka 95 000 besökare.
En viktig del av verksamheten är också den samverkan som sker med gotländska företag och föreningar på ön.
På området finns också Kulturcentralen som bedriver utställningsverksamhet, ateljéer för sex gotländska konstnärer, Wärdshuset Roma kungsgård och café för lättare rätter och kaféverksamhet, samt naturligtvis Romateatern och Unga Roma som fortsätter att bedriva teaterverksamhet varje sommar.

*
Framtiden ser alltså ljusare ut än på flera år för Kungsgårdsprojektet. Redan den 24 november slår de upp portarna för en julmarknad som kommer att hållas öppen sju dagar i veckan fram till 23 december.
-Ett lyft för att på sikt nå ut långt utanför Gotlands gränser och levandegöra gotländsk kultur, menar Kenneth Täckenström.
-Här kan vi hjälpa till att arrangera gästspel, mässor, konserter, bröllopsmiddagar och landsbygdsorganisationer kan hyra in sig.

*
Verksamheten har inga kommunala bidrag, men samtidigt sneglar han naturligtvis åt det kommunala hållet och inbjuder kommunen att vara med och kvalitetssäkra kungsgården och det info-center som kommer att hålla öppet året om.
- Det har varit ett långt och mödosamt arbete som nu äntligen kan bära frukt, summerar Kenneth Täckenström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!