Hon är 26 år och bor i ett hus i Visby tillsammans med sambon Henrik, barnen Irma, 6, och Ivar 2 år. Hon kan det här med mat. Till vardags driver hon och Henrik ett café i Visby.
– När jag får laga mat hemma kan jag vara mer kreativ, på cafét finns ju en meny som vi går efter, säger hon.
Tyvärr blir det bruncher alltför sällan men hon minns särskilt en i somras då familjen och hennes systrar med sina barn kom för en brunch hemma hos Amalia.
Förutom klassikern scrambled eggs, som är standard på en brunch enligt Amalia, lagar hon helst sin paradrätt tuna melt, en färgrik tonfiskröra på bröd med som gratineras med ost i ugnen.
– Färger och hur det ser ut är viktigt för mig, jag försöker få fram så mycket färger det går säger hon.
Recepten bjuder hon gärna på, det är inga hemligheter.
– Men jag har svårt att följa dem och går mest på känsla. Oftast tar jag vad jag har hemma.
Bakar bröd gör andra bättre och det köper hon från lokala bagerier. Eller så får hon det från mamma.
– Hon är jätteduktig och det är nog från henne jag har lärt mig det mesta. Det är ändå svårt att sätta fingret på när matlagnings-intresset började, men mamma har alltid varit noga med att vi ska äta riktig, hemlagad mat.
Amalia beskriver sig själv som varken speciellt pretentiös eller trendmedveten.
Hon lagar det hon gillar och gör det från grunden i den mån det går.
– Jag älskar att bjuda på brunch, men jag är verkligen inget proffs. Jag lagar efter hur det ser ut och gör det lekfullt.
RECEPT: Opretentiös, färgglad och god mat
Min tunamelt gör jag gärna på en skiva surdegsbröd, men det tar man vad man har eller vad man tycker mest om.
Tonfiskröran
tonfisk på burk (i olja eller i vatten spelar ingen roll)
röd chili
rödlök
persilja
citron
paprika (gärna olika färger)
god olivolja
balsamico vinäger
paprikapulver
kapris
salt och peppar
Bre smör på brödet. Lägg på en generös klick tonfiskröra. Gratinera i ugnen med en smakrik hårdost.
Favoriten både hemma och på caféet: hemmagjord müsli med yoghurt, honung och hallon. Foto: Jenny Nilsson
Müslin havregryn i basen
dinkelflingor
linfrön
solroskärnor
pumpakärnor
hasselnötter och mandel, grovhackat
Allt blandas tillsammans med vatten honung och lite olja (blir lättare om man hettar upp vätskorna innan man blandar ner den i müsliblandningen. Rostas helt beroende på ugn men cirka 200 grader i 10 minuter, sedan måste man röra, rosta, röra och rosta om vartannat och eventuellt sänka värmen tills man fått till den perfekta crunchen.
Scrambled eggs
Hetta upp en tjockbottnad kastrull med lite olja i botten, knäck i så många ägg som önskas, ta kastrullen till och från hettan under ständig omrörning, rör ner en klick smör och en klick crèmefraich, flingsalt och nymalen svartpeppar. När du hittat den krämiga och härliga konsistens du önskar på din äggröra så tillsätter du slutligen hackad gräslök, supersmarrigt! Jag äter min med några droppar het tabasco på toppen!
Umgås. En brunch i hemmets lugna vrå med vänner och familj är ett bra sätt att umgås, tycker Amalia. Foto: Jenny Nilsson
Bananabread med choklad & nötter
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 väl mogna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
100 g grovhackade hasselnötter
70 g grovhackad choklad
Vispa smör och socker. Rör ner de mosade bananerna och äggen. Blanda samman torrisarna och rör ner. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform och grädda i ugnen på 160 grader i 60 minutas!