Briggen Cappelshamn af Wisby flaggskeppet på konstutställning

En stor akvarell, briggen Cappelshamn af Wisby signerad Anna Palm, utgör toppnumret bland konsten när Leif Harrysson ställer ut måleri med Gotlandsanknytning på Strand hotell i Visby under helgen.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2009-09-24 09:22
- Den har tillhört en person i släkten Graham, bosatt i södra Sverige, berättar Leif Harrysson. Ägaren innehade också sjöfartsunderrättelser som tillhörde målningen med fakta om det avbildade skeppet.
Och "Cappelshamn" ägdes av de på Gotland ryktbara bröderna Graham. Den gick bland annat med "hwitkalk" till Sundsvall och från Visby till tyska Holstein med trävirke.
- Jag tippar att målningen är ganska tidig i Anna Palms produktion och den är troligen uppdragsmålad. Enligt uppgift är briggen på målningen på väg in i Fårösund.

Många detaljer återfinns när man studerar akvarellen närmare. Ombord står kapten H Nordahl iförd plommonstop och i den svenska flaggan återfinns ett vitt kors på röd botten. Detta visade att fartyget var handelsregistrerat. Och i fören tronar en rejäl galjonsfigur.
En lustig detalj är att det fartyg som seglar i annan riktning än "Cappelshamn" troligen är samma fartyg fast målat bakifrån.

Bland måleriet i övrigt återfinns bland annat en sen olja av Tyra Lundgren, "Solnedgång Hoburgen". Den är målad samma år som hon dog, 1979.
- En raffig Tyra Lundgren med speciella färger.
Leif Harrysson presenterar också en ampel från 1700-talet med spännande proveniens. Den är i mässing och brons och delvis brännförgylld, elektrifierad i början av 1900-talet men återställd. Enligt uppgift har den tillhört Köpmansgillet i Visby.
75 000 kronor kostar den.

- Den ropades in på en auktion efter konstnären Johan Kahls pappa, som tillhörde "Stadens fäder". När Visby köpmansgille inte hade någon lokal överlämnades inventarier till just dessa fäder.
Det handlade om en silverpapegoja, i dag på Fornsalen, en katafalkvagn, nu på domkyrkans vind, silverbägare som i dag är försvunna samt ampeln som hängt i ett Visbyhem.
- Den och vagnen är omnämnda i Richard Steffens bok om Köpmansgillet. Ägarna säger att det är ampeln som fanns med i förteckningen efter Köpmansgillet. Men om det vill jag gärna ha en diskussion, det är spännande med eventuell styrkt proveniens, konstaterar Leif Harrysson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!