Botan manifesterar Linné på markplanet

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-13 01:08
I kväll blir det en spännande och rolig invigning för trädgårdsintresserade i Botaniska trädgården. Dels invigs den nyanlagda kålgården, dels är det start för en promenadslinga till 21 nyttoväxter - allt i Linnéårets anda.

På gång, men ännu inte klart, är en liknande slinga med de unika växter Linné fann under sin gotländska resa. Men den lär blomma bäst i juli, den månad Linné var här.

Den kålgård, eller köksträdgård som många säger i dag, som Helene Stade fått i uppdrag att anlägga har hon gjort med Linne´s fädernesgård som förlaga och vid en av ingångarna står 1700-talets viktigaste växt och tronar - två störar med humle. Då var det lag att odla humle för ölets smak och beständighet.

Detta har blivit en klassisk kålgård, och passar naturligtvis även en modern odlare i dag. Fyra kvarter med upphöjda bäddar som alstrar bra jordvärme och behåller fukten, samt halm i gångarna mot ogräset. I bäddarna en blandning av grönsaker och blommor som också är vacker att se på. Här finns alltså en del att lära för framtiden.

Blommor som skydd är exempelvis slingerkrasse, tobak och solrosor, samt tagetes som många anser håller skadliga insekter borta.

Kålgården innehåller inte bara den tidens, och vår tids, köksväxter utan också några av den tidens spannmål som råg och bovete. För ordningens skull finns även den tidens vanligaste ogräs till beskådande, åkerklätt, blåklint och vallmo som är lika igenkända i dag.

*
Trädgårdsmästare Bengt Rosén har med hjälp av Linnés egna ord och skrifter sammanställt en promenad till 21 speciella växter i Botan. Med början i rosengården går den sedan en numrerad slinga som man följer genom en häfte som kan lånas vid ingångarna. För den speciellt intresserade kan man i förväg hitta texten på DBW:s hemsida.

Urvalet består av kanske lite oväntade växter där det enorma bokträdet samsas med brännässla, daggkåpor och röllika. Murgrönan är en given art och varje art hämtar citat från de två stora verken "Svenska flora" (förstaupplagan 1745) och "Flora oeconomica" (1749). Arterna benämns naturligtvis med både sina svenska- och vetenskapliga namn.

Trädgårdsföreningens ordförande Lennart Lindgren är mycket positiv till sina trädgårdsmästare och trädgårdsanställdas initiativ där egna projekt och idéer tas till vara för allmänhetens nytta. Den nya kålgården är ett bra bevis på detta och ett positivt sätt att vårda och bevara äldre växter och dess fröer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!