Borde lockat fler

Marianne Gottlander sjöng opera i helgen.

Kultur och Nöje2007-04-23 06:00
Musikaliska sällskapet i Visby bjöd i helgen på ännu en liten pärla för musikälskande gotlänningar.
Det är inte varje dag man kan njuta av opera på Gotland men det sker då och då, mycket tack vare Marianne Gottlander, vår egen operasångerska från Klintehamn.
Denna gång konserterade hon tillsammans med Anna Strååt vid flygeln och de bjöd på musik från senromantiken, första akten var fransk, den andra tysk.
De inledde med tre stycken av Gabriel Fauré varpå det blev ett solo av Anna Strååt i Maurice Ravels "Les vallée des cloches" (Klockorna i dalen. Claude Debussy och Eric Satie fanns också med.
Richard Strauss, mer Satie, Alma Mahler och Alban Berg bestod andra akten av och väldigt trevligt var både Marianne Gottlanders och Anna Strååts "prator" som berättade om musiken, tiden den skrevs i och uppläsning av översättning av texterna till svenska.
Anna Strååt berättade att Eric Satie är en kompositör som var missförstådd på sin tid men som fått en renässans i våra dagar.
- Han kritiserades bland annat för att han skrev dans- och underhållningsmusik och att han inte skrev i någon form. Då svarade han med att skriva tre stycken i "päronform". Det är också häpnadsväckande att hans "Gymnopedie" skrevs redan 1885. De flesta har hört i bakgrunden när teves programtablåer rullar.
Senromantiken omfattar hela 1800-talet och var tiden då man började uttrycka sig mer subjektivt, det var inte längre så viktigt att beskriva något som det såg ut utan mer viktigt var hur det kändes, upplevdes. Just för att tolkningen är så subjektiv finns också väldigt mycket olika uttryck från denna tid.
- Allt växer till sig under den här tiden, orkestrarna blir större och styckena längre, harmoniken utvecklades och allt blir mer komplext, förklarade Anna Strååt.
Musiken i sig behöver ingen förklaring, den går rakt in oavsett om man förstår orden eller inte, det är verkligen synd att inte fler tog tillfället i akt att lyssna denna kalla och blåsiga dag.
Men ytterligare två tillfällen ges i Musikaliska sällskapets vårprogram, den 3 maj på Hemse folkhögskola och senare i vår då man är medarrangör i Ljudvågor tillsammans med Tonsättarskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!