Bokens Dag har kommit för att stanna
"Det här måste vi göra till en årlig dag"
Intresset var stort från elevernas sida vilket betyder en bra bas för att göra Bokens Dag årligt återkommande.
Foto: Tommy Söderlund
Bibliotekarie Christina Remén ser parallellerna med litteraturdagarna i Mariehamn som blivit årligt återkommande succé med massor av författarbesök.
-Men det är viktigt att samarbetet fortsätter med ABF, Bokia, Översättarcentret och Skolbibliotekscentralen, förklarar hon.
Elever från öns skolor fick i går knöka sig in i Almedalsbibliotekets aula och hörsal, de sista fick inte ens sittplatser, när författare föreläste om sina författarliv och sina böcker - och i förlängningen om själva läsandets betydelse.
På grund av platsbrist hade skolklasserna från hela ön lottats att deltaga och när eleverna på Alléskolan fått reda på att just de fått en plats under dagen såg de detta som att "vinna högsta pris".
*
Under dagen genomfördes arrangemang i tre olika block. Först var det elever ur årsklasserna 3-5 som fick nöjet att möta författarna Rose Lagercrantz, Jonathan Lindström och och Moni Nilsson-Brännström, den sistnämnda berättade naturligtvis om sin serie om Tsatsiki.
Om hur hon först bara tänkt att skriva två böcker, men efter påtryckningar genom tusentals brev från barn och unga, men till slut blev det hela fem böcker. Brevskrivarna önskade inte bara fler böcker, de hade även massor av förslag på spännande intriger, så böcker hade nästan skrivit sig själv, berättade Moni Nilsson.
Rose Lagercrantz, som debuterade redan på 1970-talet och har en mängd utmärkelser och bokpriser i resväskan, skapade en förtätad stämning genom att läsa ur sina böcker. Många av barnen visade att de var väl förtrogna med hennes författarskap.
Lika fint gensvar fick Jonathan Lindström som levande kunde beskriva sin ungdoms populärvetenskapliga experiment och om sina barnböcker som förklarar allt från urcell till människa och om galaxernas kosmiska mysterier.
*
Det blev helt tyst i aulan när Inger Edelfeldt, som just utkommit med "Hemligt ansikte", läste ur sin novell "Gravitation" för högstadiet och gymnasiet under eftermiddagen. Här fick de höra en mörk berättelse med massor av humor, om dragningskraft och om att slukas av det svarta ljuset.
Inger förklarade att det viktigaste i hennes liv och hennes författarskap bygger på att våga ta tag i det smärtsamma, de svåra känslorna - för att sedan komma vidare.
Mycket humor förmedlade också Katarina von Bredow när hon berättade intrigen i boken "Som jag vill vara" om 15-åriga Jessica som blir med barn och väljer att föda.
Åtskilliga igenkännande fniss hördes i lokalen, kanske för att boken inte är något inlägg i abortdebatten utan mera är en spännande kontrast mellan bokens huvudfigur och Katarina själv när hon i 40-årsåldern födde sitt eget barn.
Dagens budskap från författarna, där även Emma Hamberg ingick, att skriva är det roligaste som finns - togs väl emot av en publik som verkar tycka att läsa är det roligaste som finns.
*
I går kväll var det de vuxnas tur på Wisby hotell där det nu mycket uppmärksammade författarparet Roslund&Hellström berättade om sina fyra kriminalromaner, varav "Flickan under gatan" just utkommit. En bok som berättar om en värld där människor lever sina vardagsliv i Stockholms kulvertar, en värld som inte många vet existerar i verkligheten.
Anders Roslund och Börge Hellström har fått både lysande recension och fina utmärkelser för de tre första böckerna, bland annat Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman.
*
Övriga författarbesök under kvällen gjordes av Gun Westholm, Karin Alvtegen, Ernst Brunner och Agneta Pleijel.
Den senare, just nu aktuell med romanen "Kungens komediant" om maktens skådespel och om teatern som den allra mest förgängliga konstarten, hade för avsikt att berätta om varför hon skriver romaner om personer som levde för flera hundra år sedan.
-Inte för att skriva historiska protokoll, jag har nu uppnått den ålder då jag ser att själva berättelsen kan bli intressant, menar hon.
Mariehamns litteraturdagar på våren kan alltså följas av Bokens Dag i Visby på hösten. Intresset finns, visar det sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!