Boken som smakar som Gotlands goda
"Smak av Gotland" är en filtrering av allt det goda Gotland har att erbjuda när det gäller kultur, natur, råvaror och matkultur i 7 000 exemplar, nedkokt och slutförädlat på restaurang "50 kvadrat" i Visby.
Textförfattare Marita Jonsson skålar med krögaren Fredrik Malmstedt när "Smak av Gotland" i går åsgs av en publik för första gången.
Foto:
Med hjälp av Marita Jonssons texter och Bruno Ehrs fotonblir boken en upplevelse i sig.
Den nya kokboken "Smak av Gotland" är extraordinär på många sätt. En lyxbok att njuta av och låta sig inspireras av. En receptdel med extraordinär matlagning som bygger på gamla traditioner, författade av krögarparet Fredrik Malmstedt och Laila Löfkvist på restaurang "50 kvadrat".
Texten och bilderna från Gotland och naturligtvis maten, tillverkad av typiska gotländska råvaror, kommer att ge en upplevelse av något annorlunda och ursprungligt, som också landshövding Cecilia Schelin Seidegård skriver i bokens förord.
Basen till boken utgörs av de många lokala råvaruproducenter som under många år kämpat för att profilera sig, varav en del presenteras i boken. Flera av dem fanns också med i går på "50 kvadrat" när boken lanserades.
Sten Nordin från fiskrökeriet i Sysne, som inte bara fiskar utan också förädlar fångsten från havet utanför Gotlands kust, som i butiken säljer torsk, flundror, piggvar, lax och strömming.
Lauri och Laban
Margareta Hoas, som tillsammans med maken Göran driver en av landets största ekologiska odlingar vid Lilla Bjers i Västerhejde, och odlar sparris, jordgubbar, potatis, vitlök, lök och rotfrukter på friland.
Lauri Pappinen, som för tio år sedan startade Gutevin i Hablingbo, och som sedan flera år levererar vin från gotländska vinstockar och envetet fortsätter kämpa för att gårdsförsäljning av vinprodukter ska bli tillåten även i Sverige.
Laban Bergström på Faludden, som startat bagerier och förädling av dinkel, som numera säljer mjöl och bröd över hela landet.
Paret von Corswant på Stafva gård, som utvecklat ett större familjejordbruk med mejeri och köttrasdjur i större skala, som också profilerat sig genom tryffelodling och högklassiga dessertostar.
Familjen Widegren i Atlingbo, som kämpat i många år för att utveckla sin morotsodlingar på ett ekologiskt riktigt sätt, utan konstgödsel och ogräsbesprutning.
Maud och Odd Norman, som på Ejmunds gård i Roma, utvecklat uppfödningen av en korsning mellan Simmetal och Angus, och nu säljer välsmakande och välmarmorerat kött under etiketten Simgus.
Råvarorna
Och så de trettiotalet läckra recepten, på allt från plockmat till simgusbiff och läckra efterrätter, som kanske på ett inspirerande sätt sätter igång läsarens egen matfantasi.
Det gäller också att ta tillvara det som naturen bjuder på av kajpar och alla kryddväxter som ofta växer vilt, av salmbär och fläder, plus alla övriga bärväxter.
För krögarparet på "50 kvadrat" är detta en naturlig tillvaro, något de arbetat med varje dag sedan de startade sin krog för fem-sex år sedan.
Hushållningssällskapet har också på ett kortfattat sätt sammanfattat den regionala maltkulturen i boken där det också finns en karta till de flesta delikatess- och gårdsbutikerna på ön, samt de restauranger som tillhandahåller den gotländska matkulturen på sina menyer.
Förstaupplagan av "Smak av Gotland" är 7 000 exemplar, varav 2 000 är översatta till engelska och tyska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!