Boken om Muramaris klar - efter sju års arbete

För sju år sedan påbörjades projektet och nu är boken äntligen färdig. I dagarna släpper fotografen Håkan Hollström och författaren Anna Lytsy den första riktigt genomarbetade och sammanfattande boken om Muramaris historia - personerna, konsten och arkitekturen.Boken har fått det romantiska namnet "Muramaris - en kärlekshistoria".

Muramaris ägare Birgitta Amér till vänster med författare Anna Lytsy och fotograf Håkan Hollström. Längst till höger Luella Godman som gjort den engelska översättningen av Anna Lytsys text.

Muramaris ägare Birgitta Amér till vänster med författare Anna Lytsy och fotograf Håkan Hollström. Längst till höger Luella Godman som gjort den engelska översättningen av Anna Lytsys text.

Foto: Krister Nordin

Kultur och Nöje2009-05-20 04:00
Håkan Hollström har drivit projektet under många år och använt mycket tid för ett stort antal färgbilder både från ut- och insidan av ett av Gotlands märkligaste hus.
Lika märklig är berättelsen om personerna som lät bygga huset, en sann kärlekshistoria med massor av utvikande fakta mitt i passionen.
- Det fanns inget samlat om huset och personerna och nu när efterforskningen och texten finns tryckt i denna bok så blir det en märklig berättelse, konstaterar Anna Lytsy, tidigare bland annat journalist på Gotlands Tidningar och numera författare.
- Det är en historia som växer. En saga om ett hus som blev en manifestation över kärleken och en saga om konst där de ekonomiska tillgångarna var obegränsade.
Ellen Roosval var dotter till en av landets rikaste kvinnor och som uppfostrades att behaga den man som den Hallvylska familjen ansåg lämplig att förvalta arvet och företagsimperiet. Hon bröt dock mot alla konventioner genom att skilja sig och även överge sin son för den passionerade kärleken. Detta var knappast möjligt i dessa kretsar för drygt 100 år sedan, men är alldeles sant.

Kärleksbeviset
Kvar på Gotland står beviset för den passionerade kärleken mellan de blivande makarna Ellen och Johnny Roosval - huset Muramaris fem kilometer norr om Visby. Byggt i italiensk stil med inspiration från Munthes San Michele på Capri och fyllt med konst, både egen och andras.
Hon var adelsfröken som fick utbildning i konsterna och senare själv en betydande skulptris. Han var i detta sammanhang en man av folket, sedemera professor i konsthistoria.
Paret förvandlade under åren Muramaris från sommarställe till fast boende. Ellen begravdes i Väskinde kyrka 1952 och Johnny Rosval gifte om sig. Änkan bodde kvar i huset långt in på 1980-talet.
Under slutet av 1980- och in på 1990-talet förföll byggnaden och konstsamlingarna skingrades innan ögonläkaren Birgitta Amér i Visby följde sina innersta impulser och ropade in fastigheten som såldes exekutivt.
Nu finns det på nytt verksamhet på Muramaris och behovet av kunskap om husets historia är stort.

Allt fanns på plats
För Håkan Hollström som besökt huset många gånger under årens lopp var det givet att driva detta bokprojekt.
- Inget fanns skrivit om det, förutom några högskoleuppsatser, och bildmässigt var det ganska enkelt, allt fanns på plats och stod stilla, förklarar han.
Han har också engagerat Luella Godman att skriva en engelsk översättning av texten.
- Tanken är att de som vill besöka Muramaris ska få lite av varje, fakta blandat med lite fiktion och tankar om huvudpersonerna, fyller Anna Lytsy i.
Förlaget Sivart i Stockholm nappade på idén, dels hade medlemmarna i familjeföretaget just gjort ett privat besök på Muramaris och så passade utgivningen in i deras utgivning.

En hjärtesak
Muramaris ägare Birgitta Amér är mycket glad åt detta välskrivna och intressanta bokverk som behandlar hennes hjärtesak.
Hon menar att det finns ett stort behov av platsen och naturligtvis även om kunskap om platsen.
Hon ser inte Muramaris som bara sitt privata ägande, detta är något hon vill dela med andra. Det gäller även den lilla skulpturen "Sankt Göran och draken" som stod på Muramaris mellan åren 1929 och 1987 då samlingarna och biblioteket skingrades, en gåva från Ellen till Johnny på hans 50-årsdag, som nästa helg säljs på Bukowskis i Stockholm.
- Jag har försökt hitta sponsorer så att skulpturen kan ropas in och åter placeras på Muramaris, men jag har ännu inte lyckats, berättar Birgitta Amér.
Utropspriset är satt till 50 000 kronor.
- Historien om Muramaris blir inte mindre laddad av alla kunskaper om personerna som bodde här, men de bråkiga åren mellan familjerna Roosval och Amér som ägare har vi inte gått in på i boken, säger Anna Lytsy.

Dokumentär i tv
Boken kommer med säkerhet att uppmärksammas för de fina bilderna och den sammanhållande texten om denna sagolika kärlekshistoria.
På Hallvylska museet är man förstås intresserade av boken och på TV4 planeras just nu en dokumentär om Muramaris och paret Roosval.
Detta är en intressant del av den svenska konsthistorien och den utspelades framför ögonen på gotlänningarna. Boken innehåller många speciella fakta om huset och dess tillblivelse under mitten av 1910-talet, exempelvis hur man i Valar på södra Gotland köpte och med oxspann fraktade det enorma sandstensblock som skulle huggas till den enorma öppna spisen på Muramaris.
Birgitta Amér förfogar i dag över den kropp där kärlekssagan utspelades, men själen i berättelsen tillhör Ellen Roosval. Nu kan var och en ta del av den berättelsen - i text och bild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!