Böcker om konsten att hantera pengar

Kultur och Nöje2006-03-23 06:00
Ann-Britt Aldeman berättar sin egen historia om det köpberoende som till sist förde henne till rättegång där hon åtalades för bedrägeri. "Dagisföreståndare tros ha förskingrat en miljon" var rubriken i tidningen om hennes öde.
Köpberoende är en ännu inte så erkänd form av missbruk men har många likheter med till exempel ätstörningar och spelberoende. Man köper för att fly från vardagen, som tröst och belöning, och till slut känner man att man lever bara de stunder man handlar.
Ann-Britt Aldeman berättar om hur hon kunde handla kläder för tusentals kronor i veckan, men mycket använde hon aldrig. Det är alltså inte själva ägandet som är "kicken" utan att köpa sakerna. Oturligt nog hade hon ständig tillgång till pengar genom att hon var föreståndare för en förskola. Hon "lånade" pengar ur företagets kassa och lyckades hålla detta hemligt under flera år.
I boken ger hon en rak berättelse om hur hennes köpberoende startade och utvecklades till att dominera i stort sett hela hennes tillvaro. Syftet är att sprida kunskap om denna form av missbruk och i sista kapitlet finns författarens egen kort sammanfattade analys och några hänvisningar till forskare i framför allt USA. Ann-Britt Aldeman ger också några tips till de som känner igen sig och vilka varningssignaler man ska leta efter.
Men det här är ingen handbok i hur man ska klara sig ur ett köpberoende, men en angelägen verklighetsbeskrivning som många kan känna igen sig i. Enligt författaren är mellan 200 000 och 300 000 svenskar drabbade.

*
Nina Jansdotter är beteendevetare, coach, författare, krönikör och föreläsare och hennes senaste bok "Ta makten över dina pengar" beskriver hur komplicerad vår syn på pengar kan vara.
Hon utgår från olika personligheter utifrån de välkända profilerna: spara och slösa.
De allra flesta som känner att de inte har kontroll över sina pengar, vet nog ganska väl vad det beror på och vad som behöver göras för att komma på rätt köl.
Men det är intressant att studera pengar ur ett psykologiskt perspektiv. Att se sambanden mellan allt det andra man "är" och hur man "är" med pengar.
Det finns övningar där man kan ringa in sin egen "pengapersonlighet" och få hjälp att genom ett ändrat tänkande också ändra sitt förhållande till pengar.
Boken tar också upp fenomenet att pengar är känsligare än det mest intima. Det är lättare att prata om sitt sexliv än att berätta vad man har i lön.
Att låta bli att ta makten över sin ekonomi, kan också vara som ett skydd, man kan alltid skylla på att man inte har pengar. Precis på samma sätt som övervikt kan vara ett skydd ("ingen vill ha en sån tjockis som jag").
Men det är självklart inte så lätt att bara bestämma sig för att ta makt över pengarna, det krävs hårt och målinriktat arbete och att man omvärderar sin tillvaro vad gäller alla "måsten".
Nina Jansdotters bok kan vara en bra start på ett sådant arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!