Blir det nya pengar till kulturen idag?

I dag skriver Inger Harlevi som kulturnämndens ordförande under en avsiktsförklaring med Statens Kulturråd.

Kultur och Nöje2009-04-03 04:00

Det handlar om att Gotland, som en kommande egen region, redan nu får bli försökskanin i den av Kulturutredningen föreslagna portföljmodellen.

Detta är en bra markering av Gotland som en kulturens ö. Detta kan vi för dagen vara glada och stolta över. Men vad det betyder konkret för kulturen på Gotland, vet vi ännu inte. Och framför allt, blir det några nya pengar till kulturen? Med den sårbara ekonomi kommunen har kommer kulturen lätt i kläm.
Nyligen har kulturen fått ännu ett sparbeting, nu på cirka 2,5 miljoner kronor. Känns inte bra just när detta portföljavtal skall undertecknas. Även om det kan hävdas att alla måste hjälpa till för att klara totalekonomin.
Med sparbeting kommer kulturen inte att kunna bli den utvecklingsmotor som skulle behövas för att förverkliga Vision 2025. Det känns bekymmersamt.

Kan bli en motor
Dags alltså för kommunens ledning att sätta sig ner och analysera vad som krävs för att nå uppsatta mål. Kulturen kan då bli en motor för att driva på utvecklingen och en viktig sådan. Därför behövs tillskott på pengar. Under inga omständigheter nya neddragningar. Sannolikt ger en satsad krona på kulturen mångdubbelt igen i en helhetsekonomi.
Kan man hoppas att parterna i det nya avtalet är överens om att Gotland blir en försökskommun i sin storleksklass i landet som skall kunna visa kulturens kraft för tillväxt av såväl samhället som den enskilda människan. Att pröva nya grepp och kreativa modeller. Kan kulturnämnden och Kulturrådet vara överens om detta idag, vore mycket vunnet. För Gotland och för Sverige.
En stabil och hållbar ekonomi är en förutsättning för att kunna ta vara på kulturens kraft. Jag har flera gånger fört fram tanken på ett procentmål för kulturen i likhet med biståndsmålet. Min erfarenhet från arbete i humanitära organisationer, som drev den frågan, är att det blir just en stabilitet i finansieringen.
Det är bevisligen svårare att skära i ett anslag som har ett procentmål. Eftersom kulturen inte är lagstyrd (det finns ännu ingen kulturlag som ger människor rätt till kultur) skulle kulturen kunna särbehandlas vad gäller resurstillförsel. Vill man visa på kulturens kraft måste den prioriteras.

Former för dialog
Portföljmodellen förutsätter dialog. Inger Harlevi talade hoppfullt vid kulturfrukosten i onsdags om dialog på olika nivåer. Att finna goda och säkra former för dialog är nödvändigt för att kulturen skall kunna prioriteras och ges en nödvändig förankring i samhället.
Sannolikt behöver kulturnämnden också en permanent samrådsgrupp (lokalt kulturråd) för en förtroendefull och konstruktiv löpande dialog. När många känner sig delaktiga får kulturen kraft.
Dagens avtal skulle kunna bli en milstolpe i det gotländska kulturlivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!