Björner Torsson i Vamlingbo får SR:s lyrikpris

Den 15 mars kommer den gotländske poeten och författaren Björner Torsson att ta emot Sveriges Radios lyrikpris vid Romanprisgalan på Berwaldhallen i Stockholm.Priset är ett av de största lyrikprisen i landet och priset, förutom äran och uppmärksamheten, är på 30 000 kronor.

Björner Torsson, Vamlingbo, har tilldelats Sveriges Radios lyrikpris för sina tio diktsamlingar och kommer att få ta emot priset på 30 000 kronor vid Romanprisgalan på Berwaldhallen i Stockholm den 15 mars. foto: louise epstein/SR

Björner Torsson, Vamlingbo, har tilldelats Sveriges Radios lyrikpris för sina tio diktsamlingar och kommer att få ta emot priset på 30 000 kronor vid Romanprisgalan på Berwaldhallen i Stockholm den 15 mars. foto: louise epstein/SR

Foto:

Kultur och Nöje2010-02-09 04:00
- Otroligt roligt att priset inte bara delas ut till nya och fräscha författare, utan också till en åldrande person som inte gett ut någon ny samling på flera år, säger Björner Torsson som just hunnit fylla 73 och numera jobbar tillsammans med hustrun Kristina i företaget Vamlingbolaget som startades när paret flyttade till Vamlingbo för drygt 25 år sedan.

Tio diktsamlingar
Björner uppmärksammas härmed för hela sin lyrikproduktion som innefattar tio diktsamlingar, varav den första "Duvan i oljeregnet" utkom redan 1964 på anrika och hädangångna Cavefors förlag.
Därefter har det blivit ytterligare nio diktsamlingar på Bonniers, varav den senaste "I den benkvarn" kom ut 2005.
Men Björner Torsson har även skrivit annat, bland annat en bok om den numera gotländska konstnären Anita Gordh i Norrlanda, "Allting har ett öga" som kom 2003.
Om det blir ytterligare utgivningar från Torssons penna är dock inte helt säkert.
- Jag hoppas ju det, men det gäller att få tiden att räcka till, trots att jag är pensionär så har jag fullt upp med att vara kamrer och gårdskarl här hemma på Vamlingbolaget, säger han med glimten i ögat.
Jag publicerar också en del andra texter, exempelvis om konst och konstnärer och om scenuppsättningar, fyller han i.

Smal genre
Men uppmärksamheten av det här priset skall inte förringas även om det inte penningmässigt är lika stort som Bellmanpriset, 150 000 kronor, som han fick av Svenska Akademien 1998. Tidigare har han också fått De Nios Vinterpris.
- Lyrik är en ganska smal genre, man blir inte direkt överhopad med uppmärksamhet, konstaterar han.

Naken form
Trots att Björner Torsson aldrig haft skrivandet som sin huvudsakliga gärning har de tyngsta recensenterna alltid haft positiva omdömen om hans diktsamlingar.
- Kanske för att jag har haft vardagen och min yrkesgärning som arkitekt och forskare på KTH framför ögonen, tror han.
- Att skriva poesi kan vara en bra sak att komma underfund med livet och verkligheten för många, även om man bara skriver för byrålådan, säger han.
Poesi är för Björner Torsson den mest nakna formen av litteratur. Med ett språk som gränsar mot kaos blir den en del av livet vid sidan om.

Stora frågor
Själv har han alltid varit intresserad av och skrivit poesi om omvandlingsprocesser, om alltings förgänglighet och världen stadd i ständig förändring.
- Att lära sig förstå och älska åldrandet är en sådan process, säger han.
Och det är så han presenteras av Sveriges Radio när de tillkännagav utnämningen i går: "Torsson ägnar sig i sin poesi åt de stora frågorna; livet, döden och alltings ständiga förändring".

FAKTA
Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958. Det har under åren gått till författare som Nelly Sachs, Tomas Tranströmer och Ann Jäderlund. Priset är på 30 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!