Men så plötsligt sticker några målningar iväg - åt ett helt annat håll.
- Testballonger! förklarar konstnären som just nu ställer ut på Ridelius i Visby.
Vad gör två 1800-talsfigurer i Björn Hammarströms oljemålningar? Och vad gör kvinnan och mannen i målningen intill, det kan vi gärna fundera på?
Björn Hammarström testar ett för honom nytt bildspråk i några av de målningar han just nu ställer ut på Galleri Ridelius i Visby. Människor av kött och blod som agerar och inte längre bara är tillfälliga besökare i hans miljöer.
Dubbla budskap
Han leker med tesen "från ord till bild" och sin egen magisteruppsats "Från bild till ord" - ett idébaserat konstnärligt arbete som eventuellt blir en egen utställning nästa år.
Det är alltså dubbla budskap i den nu aktuella utställningen. Han gillar ju att måla landskap och här finns cykelvägar runt Grogarnsberget i Herrvik, runt Närsholmen och på Fårö.
Vi får också följa hans vandringar i Visbys utkanter, "cityscapes", stadslandskap med nedslag i Visby hamn och bensinmackarna vid stadens utfarter. Människor ibland, men bara som statister för att förtydliga miljöerna.
Här finns också trädgården och växthuset i pappa Nisses hus i Visby, en ev en handfull målningar som fått stor uppmärksamhet. Konstigt egentligen, menar konstnären själv, eftersom "det aldrig växte något i det där växthuset".
Collage
Tillbaka till de två 1800-talsfigurerna - en kvinna och en man inmålade i en naturskön omgivning - ett collage.
Björn Hammarström hittade av en tillfällighet en tryckt tablett av konstsiden från Kina - europeiskt 1800-tals empire. Någon gång ville han använda de för honom udda figurerna.
Hammarström har skapat en ny bildvärld för att komma utanför sig själv. Målningen kallar han "Naturen och vi" och är ett möte med det naturliga och ursprungliga.
På samma sätt förhåller han sig till den impressionistiskt influerade "I det gröna" och Manets målning "Frukost i det gröna".
Vi lär få återkomma till om Björn Hammarström pekat ut en ny riktning, att komplicera och problematisera sina målningar till något som kan vara mycket svårare att relatera till - människor.