Om detta hölls i går en föreläsningskväll och visades en fotoutställning på Högskolan i Visby. Bakom projektet "Bilder av Burma" står Seglora smedja, ett oberoende tankelaboratorium där inriktningen är att religionen ska vara en positiv kraft i samhället.
- Premiären i Visby kommer att följas upp med fler visningar runt om i Sverige under våren, bland annat i Uppsala, Stockholm och vid Södertörns högskola som också är delaktiga i projektet, berättade Ewa Lindqvist Hotz, präst och chef för Seglora smedja, som under de här föreläsningskvällarna för ett samtal med den burmesiska teologen och redaktören Nant Tin Tin Win.
En viktig del är också själva utställningen, skapad av journalisten och fotografen Angelica Karlsson, där hon berättar om situationen i dagens Burma och om några möten med demokratikämpen Aung San Suu Kyi.
Politiska lättnader
Tillsammans med Ylva Liljeholm, filmkonsulent på Film på Gotland, reste de i januari runt i Burma, ett av världens mest slutna länder som sedan 1962 styrts av en brutal militärregim.
De fyra vittnar om att Burma, trots allt, under den sista tiden fått se stora politiska förändringar och att Aungs parti nu tillåts att ställa upp i det kommande valet den 1 april, ett fyllnadsval där 48 av de 255 platserna i parlamentet ska väljas.
- Det har sagts att det ska bli ett fritt val denna gång, kanske utan spel för gallerierna, säger Ylva Liljeholm.
- Många tror att Aung kommer att få upp emot 80 procent av rösterna, men alla media är fortfarande censurerade och rättssystemet fungerar inte, säger Angelica Karlsson som hoppas att den 1 april inte är ett dåligt omen för ett fritt val.
Något att lära av
Burma är ett slutet land med 135 etniska grupperingar indelade i 14 olika stater. När engelsmännen lämnade landet överlämnade de makten till burmeserna och i dag är det nästan omöjligt för övriga etniska minoriteter att erövra några samhälleliga positioner.
- Egentligen är det bara inom de olika kyrkorna man kunnat föra samtal om samhälleliga förändringar. Om detta har även vi mycket att lära, hur kristna, muslimer och buddister arbetat för samma sak, mänskliga rättigheter, demokrati och fred, säger Ewa Lindqvist Hotz.
- Samtidigt arbetar vi med att flytta fram positionerna för kvinnorna, säger Nant Tin Tin Win, lärare på den kristna teologiska högskolan Myanmar Institute of Theology där hon även är redaktör för en feministisk skrivargrupp som varje år publicerar en bok om kvinnornas situation.
- Utbildningsnivån i Burma är extremt låg, så därför vi tar emot alla typer av elever, med speciell inriktning på kvinnor, berättar Nant Tin Tin Win som liksom många andra kvinnor skaffat sina högre studier i USA, bland annat på Princeton University.
Hemliga vägar
Angelica Karlsson vittnar om den utmaning det är att rapportera från ett slutet land, om hur hon ständigt känner sig iakttagen av militären och hur hon på hemliga vägar träffat de personer hon intervjuat.
Alla bilder och filmintervjuer hon gjorde under sin resa till Burma är gjorda med en liten digital kamera för att inte väcka uppmärksamhet.
- Burma tillhör de länder som har sämst pressfrihet i världen och det var mycket fix och trix eftersom jag inte hade något tillstånd att arbeta journalistiskt, berättar hon.
Trots det politiska läget i landet och situationens allvar är "Bilder av Burma" en intressant utställning med också många vackra bilder av både natur och människor.