Bildeleverna på Donner uttrycker form, bild och text på många plan
Ett monumental, rött och iögonfallande "peace-tecken", en röd hand av papier-maché, leder den konstintresserade publiken in i Donnerska huset i Klintehamn.
Kija Barudi känner sig lite kluven ibland och det visar hon med denna målning som är med i Donnergymnasiets utställning på Donnerska huset i Klintehamn.
Foto:
En utställningen som hade vernissage i går ger ett brett smakprov på vad drygt 30 elever från de tre årskurserna sysslar med, allt från skisser och keramik till mera inriktade projekt med både bild och text, beroende på vilken årskurs det gäller.
På det övre planet ställer en av treorna, Patrik Dahlström, ut sig själv likt en installation, då han iklädd vit målarrock på klassiskt maner målar färdigt en tavla på sitt staffli. Samme Patrik Dahlström har också med ett urval av kroki på utställningen - snabba skisser av en manlig modell där form, rörelse och anatomi samsas i harmoni.
*
Bibliotekslokalerna i Donnerska huset, med alla sina väggmålningar, är sannerligen ingen lätt lokal att anordna en konstutställning i, en utmaning i sig själv där dåtid ska samsas med nutid. Ibland krockar bildmotiven på fler än ett plan.
I trappan upp kan man se keramik samsas med målningar och en hel vägg med blyertsteckningar, små och stora etyder där själva uppgiften klart framgår. Försök själva att teckna av en liten finurlig detalj, ett litet smycke eller pennvässare till kolossalformat och få själva formen att fungera.
Och så finns här massor av målningar i de mest skiftande tekniker som sticker i väg mot alla håll. Pontus Duckert har med en målning gett sig på att beskriva den sydafrikanska vidskepligheten. Eller Fanny Bysell, som på italienska, uttalar ett meddelande till hela världen, "jag hatar den här ön, jag hatar hela mentaliteten, jag hatar allt... min vän" (i undertecknads mycket fria översättning).
Speciellt är motivet i Kija Barudis oljemålning där kroppsdelarna uppträder skilda från varandra.
-Man kan ju känna sig lite kluven ibland, säger hon själv om målningen.
*
Programmets lärare har kanske en mera verbal förmåga att uttrycka vad det är eleverna visar upp på den här utställningen.
-Förstaårseleverna har jobbat med form och skisser, tvåorna med projekt och treorna med bild och form med inriktning på form påbyggnad, berättar de båda bildlärarna Eva Berglind och Joakim Allgulander.
Meg Johansson, australiensiska som numera arbetar som engelskalärare på Donnergymnasiet, visar upp elevernas dikter på engelska, ett sätt att vid sidan av bilden också lära sig att uttrycka känslor på det engelska språket.
Tvåornas projektarbete visas i undervåningen där de tio eleverna tagit hand om var sitt decennium i gruppens projekt "1900-talet".
Fanny Nilsson fick 1960-talet på sin lott och hon har studerat företeelser som bland annat Martin Luther King, högertrafikomläggningen, månlandningen och modsen. Praktiskt illustrerat med en fri form av en Ikea-fåtölj.
Mycket att se - och läsa - på den här utställningen som alltså visas till och med 18 januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!