Biblioteken på landsbygden blir kvar
Ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden benämner gårdagens möte som historiskt oenigt. Alliansen mot oppositionen och de voterade sig genom punkt för punkt när budgeten för 2011 skulle slås fast.Utom på en punkt - alla var eniga om att inget av landsbygdsbiblioteken ska läggas ner.
Anne Ståhl Mousa (s).
Foto: Tommy Söderlund
Fredade bibliotek
Vilket alltså blev beslutet.
- Tvärt om tycker vi inom oppositionen att det är viktigare än någonsin att satsa på kultur under dåliga tider. Därför är vi beredda att skjuta till drygt tre miljoner till budgetramen, pengar som kommunen får plocka från andra verksamheter som drar nytta av detta, menar Anne Ståhl-Mousa.
Men att den nu beslutade besparingen skulle drabba något av landsbygdsbiblioteken är inte aktuellt, eller att det skall bli fråga om personalnedskärningar, om detta var hela nämnden enig.
Så nu kan äntligen de som befarat att någon av biblioteken i Burgsvik, Havdhem, Garda eller Lärbro skulle läggas ner - äntligen andas ut.
Nytt utlåningssystem
Besparingarna kommer ändå att få någon inverkan på verksamheten ute i biblioteken. Nu ska bibliotekens verksamhet effektiviseras och ses över i detaljerna, en översyn som skall vara klar i oktober.
Bland annat kommer ett helt nytt ut- och inlåningssystem som syftar till självservice att införas på Almedalsbiblioteket. men det kommer inte att innebära att någon sägs upp. Däremot bör personalen vara beredda att utsättas för en del omorganiseringar, för att spara pengar och effektivisera verksamheten.
Medeltidsveckan däremot drabbas då deras stöd halveras, från 450 000 till 250 000 kronor och en tjänst försvinner i samband med en pensionsavgång. Medeltidsveckan tvingas bli bättre på att utnyttja näringslivet.
Ungdomsavdelningen tvingas nu se över sin organisation, men någon nedläggning av fritidsgården i Vibble är inte längre aktuell.
"Dags att satsa"
Oppositionens linje under budgetarbetet har varit att all utåtriktad verksamhet är värdefull för samhället och att kultur- och fritidsnämnden alltid levt upp till de besparingskrav de ställts inför.
- Nu är det nog, nu är det dags att satsa, menade Anne Ståhl-Mousa efter mötet.
- Vill vill vidareutveckla Träffpunktsverksamheten och att ytterligare en halv miljon ska satsas på Puma och fritidsgården i Vibble, säger hon.
Kultur- och fritidsförvaltningen underhandlar just nu med Kulturrådet om den kommande kulturkofferten och för att kunna bedriva ett framgångsrikt budgetarbete inför övergången till region kommer nämnden att äska ett engångsbelopp från kommunstyrelsen på 1,5-2 miljoner kronor, pengar som de räknar med kommer att växlas upp rejält när det statliga stödet bestäms.
- Hur mycket det blir vet vi inte förrän kommunstyrelsens budgetberedning är klar, men vi strider hårt för det här engångsbeloppet som kommer att gagna alla, säger Inger Harlevi.
Filmbidrag
Dessutom beslutades att länsorganisationerna, Länsteatern, Länsdansen och Gotlandsmusiken, samt de tre internationella centra som finns på ön, Författarcentret, Tonsättarcentret och BAC, får kompensation för externa avtal. Det blir en gemensam indexuppräkning med två procent - motsvarande 400 000kronor.
Film på Gotland fick i går ja för ett bidrag på 75 000 kronor som dels ska användas till en förstudie till Sven Nykvist Cinematography Institute som ska arrangera utbildningar i filmfoto och ljussättning, dels för en förstudie och underlag till en gemensam portal för "Filmön Gotland".
Konstöversyn
Vidare gav nämnden i uppdrag till Konstkommittén att gå vidare med att se över kommunens konstbestånd, att skapa balans och ansvar för konstsamlingen, och att också ordna med en försäljning av den konst som inte används. Detta för att få in medel till kommande konstinköp.
Översynen är ett krasst resultat av kommunens flytt till Visborg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!