Bernt Eklund får GT:s kulturpris
Den sedan födseln jazzintresserade norrköpingsynglingen Bernt Eklund, som redan som tolvåring sadlade om från trumpet till saxofon, fick sitt första professionella musikerjobb en vinter i Östersund.
En mycket överrumplad men glad saxofonist tar emot beskedet om GT:s kulturpris 2008 av kulturredaktör Bengt Valentinsson.
Foto: Tommy Söderlund
Det var där de roliga och intressanta jobben fanns på 1960-talet. Det var dansställen som Nalen och det var här alla grammofonplattor spelades in. Det var härifrån man gjorde turnéer ut i landet.
Det var här han gjorde debut i det uppmärksammade bandet The Telstars som blev mest kända för sin högerpropaganda - inför högertrafikomläggningen gjorde de låten "Håll dig till höger Svensson".
Men de blev kända redan tidigare - när de gjorde en Sverigeturné med det engelska popbandet The Beatles.
- Men det var innan jag kom med i bandet, det hade varit något att ha med på meritlistan, suckar årets kulturpristagare Bernt Eklund när vi träffar honom i arbetslokalerna på Gotlandsmusiken för den här intervjun.
Men egentligen är han inte så ledsen. Det har blivit en lång och trogen musiktjänst på Gotland, drygt 34 år har gått sedan han "headhuntades" av Olle Lind till Regionmusiken 1973. Uppdraget var att bli en aktiv byggsten i det som skulle bli ett av landets mest meriterade och älskade storband.
Det blev mera än så för Bernt Eklund, han har sedan dess blivit en byggsten i hela det gotländska musiklivet.
*
Han visade sin mest ärliga sida när vi överraskade honom häromdagen och berättade att han fått Gotlands Tidningars kulturpris 2008.
- Jag blev totalt överrumplad!
- Kanske har jag tänkt tanken om ett kulturpris någon gång under karriären, men det här var bland det mest oväntade jag varit med om, säger en mycket glad och stolt pristagare.
Bernt Eklund lämnade alltså det hektiska nöjeslivet i Stockholm för en trygg karriär som regionmusiker med fru och dotter och egen villa i Vibble.
- Jag hade fyllt trettio och sökt in på Musikaliska akademien där de svarade att jag var i äldsta laget för fagottstudier. Jag fick plugga själv samtidigt som jag spelade med Leif Kronlunds orkester där jag kom i kontakt med Olle Lind.
- Det blev Gotland. Första tiden med lite "hemlängtan" till Stockholm, det var inte helt problemfritt, erkänner Bernt.
Men bygget av storbandet blev inspirerande och Bernt fick massor av uppdrag att arrangera musik för bandet.
- Många av musikerna på den här tiden var gamla militärmusiker och hade spelat betydligt mera marscher och några hade aldrig spelat jazz, så det var mycket att jobba med, berättar Bernt.
En vitaminkick var Ernie Englund som kom från Amerika och Storbandet gjorde många egna turnéer, både i Sverige och utomlands. Bandet spelade med alla de stora, Putte Wickman, Arne Domnerus, Roger Pontare - och så alla de stora namnen som bara jazzälskarna känner till.
*
Gotlands stolthet nummer ett, Lars Gullin, hade dock inte gjort så stort intryck på den unge saxofonisten när han anlände till Gotland.
- Jag har haft dubbelt förhållande till honom och det är först på senare år jag lyssnat in hans storhet. Men visst har jag arrangerat mycket av hans musik, även spelat in på skiva, säger han.
En av storbandets gästsolister, amerikanen Bobby Shew, gillade mina Gullinarrangemang och tog med dem hem och han spelar dem fortfarande.
Men det är framför allt engagemanget i det övriga gotländska musiklivet som gör att Bernt Eklund nu fått kulturpriset. Gotlänningarna har mött honom som musiker i Playboys på 1970-talet, det var Capone tillsammans med bröderna Lyander på 1980-talet, tillsammans med Gutebälgarna, tillsammans med öns rika körliv och numera varannan måndag med Gotländska Jazzlaget.
- Playboys spelade swingmusik och dansmusik och här fick jag tillfälle att sjunga svensktoppsmusik. Jag gillade speciellt Sven Ingvars låtar, de blev ju till och med kult på Hultsfredsfestivalen några decennier senare. Vi åkte runt på lördagarna, det var Follingbo Hus och Borgen och alla de andra dansställena.
- Nu har Playboys återuppstått och spelat 50-talsjazz på Joda och det finns intresse för flera spelningar i vår, berättar Bernt.
*
Samarbetet mellan Storbandet och Gutebälgarna blev en stor framgång och resulterade i tre LP-skivor.
- När vi spelade "Novelty Accordion" på Gröna Lunds stora scen kom Andrew Walter fram och tackade för arrangemanget och kompositören själv, Erik Frank, grät av lycka. Det var det bästa han hört, sa han.
Bernt Eklund gillar utmaningar, sådana har han fått som arrangör av musik i vitt skilda sammanhang. Han har skrivit för Länsteatern när Babben Larsson var hemma och spelade "Cabaret" och han har jobbat med Wats i Väskinde.
Han har engagerat sig i "Fältartister", en sammanslutning som startades av Alice Babs och numera leds av dotter Titti Sjöblom. Fältartisterna har tagit Bernt ut i världen och han har bland annat spelat och sjungit för den svenska FN-bataljonen i Sinai. Man kan med fog säga att Bernt Eklund är krigsplacerad i musikens och kulturens tjänst.
*
Nu lägger han mycket av sitt krut på Gotländska Jazzlaget som fyllde Borgen på måndagseftermiddagarna. Det kom så mycket folk att Borgen inte räckte till. Numera fyller de restaurang Hwitstjärna.
Vi får hoppas att den lokalen räcker till vid höstavslutningen den 8 december, det är nämligen då som Bernt Eklund kommer att ta emot GT:s kulturpris. Förhoppningsvis till publikens stora förtjusning.
Krigsplacerad i musikens och kulturens tjänst har denne musiker och arrangör fått både publiken och kompositörer att gråta av lycka.
Numera en omistlig del av det gotländska musiklivet har hans toner också svävat vidare ut över världen. Med hjärtat i jazzens domäner har han skapat förståelse mellan musikens genrer - i storband, på dansgolvet, på teaterscenen och i det gotländska körlivet.
Därför får Bernt Eklund Gotlands Tidningars kulturpris 2008.
Numera en omistlig del av det gotländska musiklivet har hans toner också svävat vidare ut över världen. Med hjärtat i jazzens domäner har han skapat förståelse mellan musikens genrer - i storband, på dansgolvet, på teaterscenen och i det gotländska körlivet.
Därför får Bernt Eklund Gotlands Tidningars kulturpris 2008.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!