Berätta om askkällingar på Gotland!
Askkällingar i Väskinde socken på 1930-talet. Foto: Väskinde hembygdsförening
Foto:
Annat var det förr. På 1800-talets Gotland härjade istället de specifikt gotländska askkällingarna, ibland även kallade påskskräcka eller långfredagskäringar.
De var allt annat än små, söta och oskyldiga. Främst var det yngre män som klädde ut sig. Det gällde att se så hemsk ut som möjligt. Med sig hade de ris, långa spön eller till och med påkar.
Under påsken drog de omkring, tiggde och slogs. Ibland kom de också in i husen. Med förställda röster krävde askkällingarna att få ägg och bullar men även öl, kaffehalvor eller rena supar.
Fick askkällingarna vad de ville användes knappast riset, annars kunde de dela ut rejält med stryk. Ibland tvingades de besökta att kyssa riset eller rent av läsa böner för de utklädda. "Kunde inte barnen, så banka de på dem med sitt stora ris", berättas från 1800-talets Fårö.
Att piska varandra med ris under påskhelgen är inget specifikt för Gotland men att de som piskade var utklädda och dessutom tiggde ägg förekom endast här.
Ett omtyckt nöje var att reta askkällingarna. Särskilda ramsor förekom. "Askkälling, survälling, blåtarm. Går i portar, slickar lortar, tvi skam" användes till exempel i Stenkyrka. Sedan gällde det att springa iväg så fort som möjligt innan de utklädda hann använda sitt ris.
Skriv och berätta
I de svenska folkminnesarkiven finns det endast några få berättelser om de gotländska askkällingarnas framfart under 1800-talet. Uppgifter om askkällingarna på 1900-talet är ännu mer sällsynta. Ingen har dokumenterat de gotländska askkällingarnas historia, vilket Etnologiska institutionen på Högskolan och Institutet för språk- och folkminnen i Göteborg nu vill ändra på.
Har du egna minnen av traditionen? Hur gick det till att vara askkälling? Hur såg de ut? Hur var det att få besök av dem? När sågs de senast? Förekom askkällingar och påskkäringar samtidigt? Hur gick det till att gå påskkäring på Gotland på 1930-, 1940- och 1950-talet? Har du fotografier på askkällingar eller påskkäringar?
Minnena kommer att användas för en populärvetenskaplig bok om påskupptåg men också arkiveras, både i Göteborg och Visby.
Skriv eller e-posta till Kulturredaktionen på Gotlands Tidningar så vidarebefordrar vi detta till Högskolan på Gotland och Institutet för språk- och folkminnen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!