Bengt Stolt i ny bok om kyrkor och kultur

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-12-15 04:00
"Kyrkligt - Kulturellt - Gotländskt" (Ödins förlag AB) heter en nyutkommen bok signerad Bengt Stolt.
Det blir förlagets tredje bok med författaren och dess sammanlagt hundrade sedan starten för 30 år sedan. Men också den sista. Thorbjörn och Ulla Ödins förlag upphör nämligen med produktionen av nya böcker i och med att de delvis kommer att pensionera sig. Förlaget lever dock vidare, bland annat med försäljning av de böcker som finns i lager.
Författaren, Uppsalabaserade Bengt Stolt, är teologie hedersdoktor och filosofie jubeldoktor. Han har för det av Riksantikvarieämbetet utgivna verket "Sveriges kyrkor, konsthistoriskt inventarium" skrivit ett dussin volymer om gotländska kyrkor, de flesta i samarbete med Erland Lagerlöf.
Den nu föreliggande boken är en samling fristående undersökningar, huvudsakligen gällande Gotland. Den är skriven för den som är intresserad av öns kultur och kyrkoliv. Här ges bakgrunden till kyrkliga föremål och förhållanden, som utan den inte skulle ha mycket att säga oss. Boken belyser de kulturella sammanhang där föremålen haft en viktig uppgift att fylla.
Här återfinns en mängd såväl intressanta som emellanåt roande historier och fakta åt kuriosahållet. Således har kyrkorenoverarna inte alltid varit helt seriösa. Som "lurifaxen" Erik Olsson. Efter Follingbo kyrkas restaurering 1955-56 har vissa av de renoverade änglaansiktena råkat få drag av såväl Olsson själv som konstnärskollegorna Harald Norrby och Bertil Nyström samt prästen Lars-Magnus Holmbäck, då kyrkoadjunkt i Follingbo. Änglar iförda såväl mustasch, helskägg som glasögon...
Men sådant hade skett även tidigare. 1916 kompletterade konservatorn Carl Wilhelm Pettersson i Bunge kyrka en huvudlös apostel genom att måla till ett nytt huvud förbluffande likt kyrkvärden L P Dahlström från Ducker som kommit på besök för att se vad som pågick i kyrkan. Pettersson ägnas för övrigt ett eget kapitel i sin egenskap av kalkmålningsrestaurator som kritiserades för att ge "sina" kyrkor en "pettersonsk" prägel när han "upphjelpte" målningarna lite lagom.

Duvjakten i Hablingbo kyrka i början av 1800-talet hade dock en tragisk bakgrund. Kyrkoherden sköt då en hagelsvärm i en försilvrad duva i kyrkan, en incident som länge hemlighölls.
Men det är inte bara kyrkor som avhandlas. Här berättas också exempelvis i "Duvorna och donatorn" om hur det kom sig att bankiren Tage Cervin på 1950-talet började donera stora belopp till underhållet av Visbys ruiner. Han fick upp ögonen för problemet tack vare en artikel i Svenska Dagbladet 1955 skriven av signaturen "SvD:s korr" bakom vilken dolde sig Gotlands Allehandas dåvarande sommarvikarie och blivande chefredaktör Jurgen von Zweigbergk.
Tage Cervin hade varit fascinerad av Visby och dess ruiner ända sedan han redan som tioåring fått följa med på besök till staden. Som tack för sina miljondonationer fick Tage Cervin bland annat en gata uppkallad efter sig, dåvarande Trädgårdsgatan invid Almedalen, som också är den senaste gatan i staden som namnats efter en person.
Bengt Stolt innehar utan tvivel gedigna kunskaper om öns kyrkor och vad som där timat haver, även när det handlar om mera udda händelser. Och han besitter förmågan att berätta om det på ett medryckande och mycket lättläst sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!