Barnöl på Bottarve

Den som längtar efter hem efter hembydskultur skall bege sig till sudret i helgen. Då lever den gotländska folklivs- och jordbrukshistorien tillsammans med nya och gamla traditioner upp. Då har fiskelägret i Tombod kulturdag och Bottarve museigård bjuder in till stor hembygdsfest.

Kultur och Nöje2012-07-27 00:00

Den sista yrkesfiskaren som arbetade i Tomtbod fiskeläger hette Lars Bandelin och levde 1907- 1985. Den 28 juli 1985 avled han och yrkesfisket Tomtbod lades då ner för gott. Vanges-Lasse, som han kallades, åkte runt om i socknarna kring Burs och Ronehamn och sålde sin fångst. Bodde gjorde han vid Fiskelägret. Under femtio år satte Vanges-Lasse sin speciella prägel på fiskelägret. Till hans minne reser man inseglingslyktorna den 28 juli varje år. I år är det tio man firade med en kulturdag och i år är det dags igen.

Tomtbod fiskeläger ligger på gränsen mellan Burs och Rone och är Gotlands största och bäst bevarade fiskeläger med över trettio strandbodar.

Nätlappning
Sedan 1988 är det också det enda k-märkta fiskelägret på Gotland. Under 1500 och 1600-talen bedrevs det inget yrkesfiske på Gotland. Det var istället bönder som fiskade under säsongen och hade bodarna att övernatta i. Fångsten brukade bönderna själva. Senare började även yrkesfiskare använda hamnen, men husbehovsfisket har alltid varit det dominerande.

Kusinerna Allan Pettersson, 58, och Magnus Petterson, 67, har haft strandbodar i Tomtbod sedan de var små.

-  Vi kommer hit så ofta vi kan och fiskar, säger Magnus medan han rensar fiskenätet och fortsätter; I dag fick vi en sådär tjugo flundror som vi skall röka, så det räcker väl kanske en vecka.

Näten hänger på bodväggen och Allan och Magnus rensar bort sjögräs och annat skräp som kommer med. Lagar dem gör Allan med en nätlappningsnål och det går fort, fort. Tim, åtta år, vill prova men fingrarna är ovana och de första knutarna är pilliga och tar tid, men efter ett tag går det bättre.

-  Det är många som tycker det är roligt att prova, men det är ännu bättre att göra det på riktigt. Med kaffe, hembakad mandelkaka och gott sällskap, säger Magnus och ler.

På kulturdagen kan den som vill försöka sig på lagning av fiskenät och repdragning. Förutom de privata bodarna så finns det en gammal vägbod där man vägde sin fisk, en övernattningsbod för tillresta gäster utan tak över huvudet och en öppen matbod med ett stort långbord och öppen spis. En varm och vänlig atmosfär vilar över Tomtbod och är väl värt ett besök på kulturdagen. Då kommer även den lokala trubaduren Pettsson spela, man kommer ha rundvisningar, båtturer, kaffe- och korvservering.

Stort ståhej i Bottarve
På Bottarve museigård i Vamlingbo, kommer man bjuda på en traditionell hembygdsfest på söndag. Bottarve är en levande gård där hembygdsföreningen har lyckats med att bevara såväl gårdens historia och samtidigt utveckla den i takt med tiden. I museet ges möjlighet att blicka bakåt i tiden på ett unikt sätt. Hela huvudbyggnaden är autentiskt inredd efter hur man levde kring mitten av 1800-talet. På samma gång vill man främja dagens konsthantverkare och säljer därför lokalt producerade varor i presentboden. Gården får ytterligare liv genom den enorma barnparken, där smådjur, lekställningar, bollar och spel bjuder barn i alla åldrar på lek och mys med djuren. De barn som vill får också låna tidsenliga kläder och prova på olika göromål på gården.

Barnöl och kaffestuga
Kerstin Jonmyren och Hoburgs hembygdsförening har fullt upp med förberedelserna inför festdagen.

Kerstin är aktiv i föreningen och har fullt upp med att skriva årets teaterpjäs.

-  Det kommer vara en pjäs som berättar hur förberedelserna inför ett dop, eller barnöl, som det kallades, kunde se ut på 1800-talet här på Gotland, berättar Kerstin.

Fyra scener kommer att spelas upp i olika mindre teaterscener runtom i museibyggnaden. På loftet diskuterar far och ungfar gårdens framtid. I salen dukas det för fest och i stugan kommer grannarna med förning, maten som gäster i äldre tider bidrog med till högtidskalas. I brudkammaren pratar ungmor med barnmorskan om barnets framtid och det hela avslutas med att patron kommer i sin landå dragen av två hästar.

-  Hela pjäsen kommer att uppföras av lokala aktörer, helt på gammalt gutamål fortsätter Kerstin. Det viktiga är att uppleva det autentiska, att uppleva språket.

Förutom pjäsen kommer det att vara kaffestuga, korvservering, lotterier, smide i smedjan, fyndbod och russridning. Musiker kommer också att spela under hela dagen.

-  Det kommer att bli ett stort ståhej, som skall bli mycket roligt, avslutar Kerstin.

Fakta Tomtbod:

Fiskelägret: Redan under 1600-talet omnämns Tomta strandbod. Tomtbod var fram till för 50 år sedan en viktig hamn för det lokala fisket. I dag fiskas det fortfarande, men i mindre utsträckning än tidigare. Tomtbod är Gotlands största fiskeläger.

Aktuellt: Kulturdag till minne av den siste fiskaren Vanges-Lasse.

Tid: Lördag 28 Juli. Det börjar klockan 16 och klockan 21 hissas inseglingslyktorna.

Plats: Tomtbod fiskeläger i Bunge.

Fakta Bottarve:

Gården: Bottarve är en typisk representant för den sydgutniska bebyggelsen under 1700- och 1800-talen. En brand 1985 ödelade den vackra ladugården. Med stora ideella krafter återuppbyggdes den snabbt till exakt kopia av ursprunget med de kraftiga stenväggarna och det branta agtäckta taket. Gården ägs av Hoburgs hembygdsförening och Öja socken sedan 1918.

Aktuell: Bottarvefesten, en traditionell hembygdsfest i sydgutnisk anda.

Tid: Söndagen den 29 Juli klockan 13-17.

Plats: Bottarve museigård i Vamlingbo, Burgsvik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!